Foto: Scanpix
Irānas un pasaules lielvaru kodolsarunas svētdien iegājušas "kritiskā fāzē", tuvojoties 30.jūnijā noteiktajam termiņam vienošanās panākšanai, ziņo Rietumu diplomātiskie avoti.

Irāna un pasaules lielvaras - Lielbritānija, Ķīna, Francija, Vācija, Krievija un ASV - aprīlī Šveicē panāca saprašanos galvenajos punktos jautājumā par Teherānas kodolprogrammu. Galīgo vienošanos iecerēts noslēgt līdz 30.jūnijam, nodrošinot tūlītēju kodolieroču nesasniedzamību Teherānai un samazinot Rietumu noteiktās sankcijas pret Teherānu.

Rietumu diplomāti ziņo, ka sarunas iegājušas "kritiskā fāzē" un pēdējās dienās kļuvušas saspringtākas, kā tas jau bijis gaidāms.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš sestdien Vīnē tikās ar Irānas pārstāvjiem, žurnālistiem sacīja, ka cerīgi skatās uz sarunu turpmāko gaitu, tomēr norādīja, ka vēl priekšā ir smags darbs.

Līdzīgu viedokli pauda arī Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs, sakot, ka sarunvedējiem jāstrādā ļoti smagi, lai panāktu progresu un pavirzītos uz priekšu.

Tikmēr Zarifa vietnieks Abass Arakči sacīja, ka daļa no aprīlī Šveicē panāktajām vadlīnijām vairs nav spēkā, jo citas valstis ir mainījušas savu nostāju.

Vairums amatpersonu atzinušas, ka sarunas var ievilkties ilgāk par 30.jūniju, taču daži diplomāti kategoriski iestājušies pret to.

Uz sarunām Vīnē svētdien ieradīsies Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, kurai tuvākajās dienās pievienosies arī ministri no Lielbritānijas, Ķīnas, Vācijas un Krievijas.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss Vīnē ieradās jau sestdien, kad atsevišķi tikās ar Keriju un Zarifu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!