Foto: AFP/Scanpix

Krievija bloķējusi ANO Drošības padomes paziņojuma projektu par situāciju Sīrijas pilsētā Kusairā, svētdien atklāja diplomāti.

Lielbritānijas sestdien ierosinātajā deklarācijas projektā tika paustas padomes bažas par civiliedzīvotāju likteni Kusairā, kurai jau divas nedēļas uzbrūk Damaskas režīma spēki, cenšoties no turienes padzīt nemierniekus.

Prezidenta Bašara al Asada spēku pusē Kusairā cīnās arī Libānas šiītu kustības "Hezbollah" kaujinieki.

Deklarācijas projektā Sīrijas valdība aicināta nekavējoties atļaut palīdzības aģentūrām neierobežotu piekļuvi civiliedzīvotājiem un pildīt savu pienākumu aizsargāt civiliedzīvotājus.

Visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses aicinātas darīt visu iespējamo, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem.

Tomēr Krievija šo deklarācijas projektu nobloķējusi, pieprasot "plašāku politisko diskusiju" par šo jautājumu, atklāja diplomāti.

"Es domāju, ka šis teksts ir miris," atzīmēja kāds diplomāts, piebilstot, ka Krievija likusi noprast, ka, ja reiz Drošības padome nav protestējusi brīdī, kad nemiernieki sagrāba savā kontrolē Kusairu, tad arī tagad nav pamata to darīt.

Kopš Sīrijas konflikta sākuma 2011.gada martā Krievija ir sistemātiski bloķējusi Rietumu virzītās rezolūcijas, kuru mērķi bija sankciju noteikšana Damaskas režīmam vai spiediena pastiprināšana pret to.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametis 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Sīrijas ārlietu ministrs svētdien paziņoja, ka Sarkanajam Krustam Kusairā tiks atļauts ieiet tikai pēc kauju beigām.

Sestdien ANO paziņo, ka stratēģiski svarīgajā pilsētā ievainoti aptuveni 1500 civiliedzīvotāju, kam nepieciešama palīdzība, un aicināja visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses ļaut civiliedzīvotājiem pamest aplenkto pilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!