Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piektdien uzaicinājusi uz Briseli Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un to valdību pārstāvjus, tā dēvētos ES šerpas, lai pārrunātu jauno Briseles iniciatīvu par papildu bēgļu pārcelšanu no Turcijas.

Pēc diplomātu teiktā, Lietuva un citas Viduseiropas un Austrumeiropas valstis neatbalsta šo ierosmi. Parādot noraidošu attieksmi, Lietuvas un lielākās daļas citu reģiona valstu pārstāvji nolēmuši deleģēt uz apspriedi zemāka ranga diplomātus.

"Lietuva jau iepriekš ir uzņēmusies saistības pārcelt 70 bēgļus no Turcijas. Nekādās jaunās shēmās šajā posmā nedomājam piedalīties, tādēļ ES rīkotajā sanāksmē Lietuvu pārstāv diplomāts no Lietuvas pārstāvniecības Eiropas Savienībā," apliecināja prezidentes Daļas Grībauskaites ārlietu padomnieks Renalds Vaisbrods.

Ar jauno plānu par bēgļu pārcelšanu no Turcijas Brisele gatavojas nākt klajā ES samitā, kas notiks 17.decembrī un 18.decembrī. Kā izteikušies diplomāti, pagaidām jaunā programma iecerēta kā brīvprātīga shēma un lēmums par uzņemamo bēgļu skaitu vēl nav pieņemts.

Par galveno iniciatīvas atbalstītāju tiek uzskatīta Vācija, kas cer, ka tādējādi nelegālo migrāciju būtu iespējams pārvērst par legālu. Pēc ziņu aģentūras "Reuters" informācijas, iespēju piedalīties jaunajā shēmā apsver Francija, Beļģija, Luksemburga, Austrija, Zviedrija, Grieķija, iespējams, arī Nīderlande un Somija.

Iniciatīvas autori domā, ka ES, uzņemot bēgļus, pārliecinātu Turciju stingrāk apsargāt valsts robežas un samazināt migrantu plūsmu uz Grieķiju.

Iepriekš ES valstis vienojušās sadalīt savā starpā 160 000 patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas. Pret šo iniciatīvu visasāk vēršas Polija, Ungārija un Slovākija, bet Lietuva ietur konsekventāku nostāju un piekritusi Briseles priekšlikumam divu gadu laikā pieņemt 1105 bēgļus.

Jau ziņots, ka aizvadītās nedēļas nogalē ES un Turcija Briselē vienojās par plānu imigrācijas krīzes risināšanai, tostarp par trīs miljardu eiro palīdzības paketi Sīrijas bēgļiem Turcijā. ES piekrita atvērt jaunu nodaļu iestigušajās Turcijas sarunās par pievienošanos blokam, kā arī atvieglot vīzu režīmu Turcijas pilsoņiem, kas apmeklē ES Šengenas zonu, apmaiņā pret Turcijas sadarbību nelegālo imigrantu plūsmas samazināšanā.

Turcijā šobrīd ir vairāk nekā divi miljoni bēgļu no Sīrijas. Kā liecina ES amatpersonu izteikumi, vienošanās paredz zināmu "bēgļu nastas sadalīšanu", kas līdztekus pieminētajai finansiālajai palīdzībai varētu izpausties arī kā plāns tieši izmitināt daļu sīriešu ES teritorijā.

"Reuters" cita starpā piemin iespēju, ka bēgļi uz brīvprātīgajām šīs shēmas dalībniecēm Eiropas Savienībā varētu tikt pārcelti arī no Libānas un Jordānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!