Foto: AP/Scanpix/LETA
22. februārī Argentīnas varasiestādes paziņoja par narkotiku kontrabandas shēmas izjaukšanu, kas paredzēja ar Krievijas diplomātiskā pasta starpniecību nogādāt uz Krieviju un Eiropu kokaīnu.

Apkopojam, kas līdz šim zināms par šo lietu un kā uz priekšu virzījusies izmeklēšana.

Jau 2016. gadā Krievijas vēstniecības Buenosairesā objektā (diplomātu bērnu skolā) tika atrasti 389 kilogrami koferos sapakota augstvērtīga kokaīna, kas bija sagatavos transportēšanai uz Krieviju, par operāciju atklāja Argentīnas drošības ministrija.

Par narkotikām diplomātiskajā bagāžā drošības iestādēm paziņojis pats vēstnieks Viktors Koronelli. Tad sākta policijas operācija, kuras laikā narkotikas koferos nomainītas uz miltiem un katrs koferis aprīkots ar GPS uztvērējiem, lai noskaidrotu narkotiku piegādes maršrutus uz Krieviju. Kokaīna partijas vērtību Argentīnas iestādes novērtēja uz 50 miljoniem eiro.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc kāda laika likumsargu samainītās narkotikas ar diplomātisko pastu nogādātas Krievijā. Izmeklēšanā iesaistījušās arī Krievijas drošības iestādes. Operācijas laikā arestēti divi cilvēki Brazīlijā un trīs personas Krievijā, kas sagaidīja atvesto kravu. Savukārt pats shēmas organizētājs, kurš, domājams, atradies Vācijā, vēl nav arestēts, atklāja Argentīna.

Krievijas aresti

Lai gan narkotikas vēstniecībā atrastas jau 2016. gada beigās, Krievijā lieta ierosināta tikai 2017. gada 15. novembrī, atzīmē portāls "Currenttime". Krievijas Iekšlietu un Ārlietu ministrijas to skaidro ar faktu, ka narkotirgoņi gaidīja izdevīgu brīdi narkotiku nosūtīšanai uz Krieviju.

Tiklīdz krava saņemta Krievijā, to savācis Ali Abjanovs, Vladimirs Kaļmikovs un Ištimirs Hudžamovs, kuri nekavējoties arestēti, ziņo "Interfax". Tas noticis 2017. gada decembrī. Visi trīs aizdomās turētie savu saistību ar kontrabandu noliedz.

26. februārī Maskavas Tveras rajona tiesa neklātienē arestēja ceturto aizdomās turēto – Andreju Kovalčuku. Kovalčuks izsludināts starptautiskajā meklēšanā, bet Federālais drošības dienests (FDD) domā, ka viņš slēpjas Vācijā.

Krievijas Ārlietu ministrija vienu no aizturētajiem aizdomās turētajiem Ali Abjanovu sauc par "tehnisko darbinieku", kuram bijis noslēgts līgums pa darbu Buenosairesas vēstniecībā uz noteiktu laiku. Koferus ar narkotikām viņš deklarējis kā privāto bagāžu, ko pēc līguma beigām nav paspējis savlaicīgi nosūtīt mājās.

Noklausītās sarunas un aizdomas par diplomātu iesaisti

Saskaņā ar Krievijas Ārlietu ministrijas skaidrojumu diplomāti paši ziņojuši policijai par aizdomīgajiem čemodāniem un abu valstu kopīgā operācijā narkotiku kontrabandas maršrutu izdevies likvidēt.

Tikmēr Argentīnas medijos publicētas vairākas noziedzīgās shēmas dalībnieku Argentīnas pusē noklausītas sarunas, kas liecina, ka vēstniecības darbinieki ne vien zinājuši par narkotikām, bet arī piedalījušies shēmā.

Buenosairesā kokaīna nosūtīšanas shēmu realizējis kāds Aleksandrs Čikalo un Buenosairesas policijas darbinieks ar krievu izcelsmi Ivans Bliznjuks, secinājuši izmeklētāji. Savukārt kravas sūtītājs bijis meklēšanā izsludinātais Kovalčuks, kuru citi lietas figuranti savstarpējās sarunās saukuši vienkārši par "K".

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bliznjuks un Čikalo, izrādās, vadījuši Latīņamerikas pareizticīgo mecenātu fondu. Tāpat shēmā, kā apgalvots Argentīnas medijos, domājams, ticis iesaistīts Krievijas vēstnieka vietnieks drošības jautājumos Oļegs Vorobjovs.

Kad čemodāni ar narkotikām atradušies vēstniecības īpašumā, par tiem acīmredzot uzzinājis vēstnieks Viktors Koronelli, kurš arī ziņojis dienestiem.

11 braucieni uz Argentīnu

Meklēšanā izsludinātais Andrejs Kovalčuks Argentīnas medijos tiek identificēts kā 50 gadus vecs uzņēmējs no Vācijas. Medijos arī izplatīta fotogrāfija, kurā Kovalčuks Buenosairesā redzams kopā ar vēstnieka vietnieku Vorobjovu.

Publicētie ieraksti liecina, ka ar kokaīnu piekrautos koferus Kovalčuks sarunā ar Vorobjovu sauc par "kastēm ar konjaku" un lūdz to izvešanai ar vēstniecībai piederošu "pikapu vai mikroautobusu".

"Man tā nav un es negribu iesaistīties. Piedod, man var rasties problēmas. Man ir nepieciešama atļauja braukšanai uz lidostu un to var dot tikai vēstnieks," atbildējis Vorobjovs.

Pārtverto sarunu ieraksti arī liecina, ka Kovalčuks pēdējo piecu gadu laikā 11 reizes ieradies Argentīnā ar privāto lidmašīnu. Katru reizi viņš izvedis čemodānus, kas uz lidostu nogādāti ar diplomātisko transportu. Taču pēc tam viņam, iespējams, izcēlies strīds ar vēstnieku Koronelli. Noklausītajās sarunās Kovalčuks pauž cerību par vēstnieka nomaiņu.

Ne tikai Argentīna

Pēc tādas pašas shēmas narkomafija darbojusies caur Krievijas vēstniecībām arī Argentīnas kaimiņvalstīs, paziņoja Argentīnas Drošības padomes sekretārs Eugenio Burzako.

Pārtvertajās sarunās krievu izcelsmes argentīniešu policists Bliznjuks kādā epizodē teicis: "Kāpēc vispār tos atkritumus atveda uz Argentīnu? Vajadzēja sūtīt caur Urugvaju un viss."

Kad Argentīnā notika operācija narkotiku samainīšanai pret miltiem, Maskavā tika nogalināts Krievijas Ārlietu ministrijas Latīņamerikas nodaļas galvenais padomnieks Pjotrs Polšikovs. Pagaidām gan nav skaidrs, vai viņš varēja zināt par narkotiku piegāžu ceļiem un vai viņa nāve ir saistīta ar to.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas versiju par to, ka narkotiku pārsūtīšanu rīkojis vēstniecības tehniskais darbinieks, tīmeklī pirms dažām dienām jau apšaubīja profesors Maksims Mironovs, kura bērni mācoties minētajā Buenosairesas vēstniecības skolā. Viņš norāda, ka skolā ir tik stingras drošības prasības, ka tajā ienest un bez augstākas vadības ziņas kaut kur nemanāmi noglabāt 12 ar narkotikām pilnus koferus nav reāli.

Viņš sliecas domāt, ka narkotiku kontrabandu rīko ar Krievijas valdību saistīta mafija, kas diktē savus noteikumus vēstniecības drošības dienestam.

Operācijas laikā pret miltiem samainītie koferi ar narkotikām uz Krieviju nogādāti ar lidmašīnu, kuras borta numurs bijis 96023. Kā noskaidroja Krievijas portāls RBK, tā ir Il-96, kas ietilpst avio vienībā "Rossija", kura apkalpo valsts augstākās amatpersonas.

Krievijas prezidenta lietu pārvalde šos RBK secinājumus par "Rossija" saistību ar narkotiku transportēšanu gan noliedza, dodot mājienu, ka Argentīnas prokuratūras publicētās fotogrāfijas un video no izmeklēšanas, kurās redzama koferu iekraušana lidmašīnā, varētu būt viltotas.

Foto: RIA Novosti/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!