Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas austrumos notiekošā karadarbība viennozīmīgi ir Krievijas agresija, bet Ukraina par savu civilizēto izvēli maksā ar asinīm, intervijā aģentūrai LETA pauž Ukrainas pagaidu pilnvarotais lietvedis Latvijā Andrijs Kozlovs.

Pēc viņa domām, vienīgais ceļš, kā izbeigt militāro konfliktu, ir strikti ievērot pagājušā gada septembrī Minskā panākto vienošanos par uguns pārtraukšanu.

Lūgts raksturot militārās sadursmes, kas notiek Ukrainas austrumos, Kozlovs norāda, ka tā ir ārēja agresija un nekas cits. Jau no janvāra separātistu kaujinieki ar tiešu Krievijas atbalstu un ieroču piegādēm atsāka uzbrukumus Ukrainas karavīriem pa visu abas karojošās puses sadalošo līniju ar mērķi sagrābt iespējami lielāku Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritoriju. Tas noveda pie lieliem zaudējumiem ukraiņu karavīru un mierīgo iedzīvotāju vidū.

"Es gribu teikt, ka situācija ir galēji sarežģīta. Kopš vienošanās panākšanas par uguns pārtraukšanu no pagājušā gada 5.septembra plkst.16 ir gājuši bojā 262 mierīgie iedzīvotāji, 374 karavīri, 1715 cilvēki ir ievainoti. Un saspīlējums turpina pieaugt," atzīst diplomāts.

"Tā dēvētajā Doņeckas tautas republikā nesen tika izsludināta totālā mobilizācija. Mēs saprotam, ka bez Krievijas militārās palīdzības separātistiem nebūtu pa spēkam veikt tādas plašas militāras akcijas pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem. Nesen Ukrainas robežu šķērsoja kārtējā Krievijas "humānās palīdzības" krava, kuras sastāvā bija 170 tehnikas vienības, kas veda mums jau labi zināmās "preces"," stāsta diplomāts.

Krievijas varas pārstāvji paziņoja, ka viņu "humanitāro" kravu pavada EDSO misijas pārstāvji, bet šo informāciju paši EDSO pārstāvji noliedza. Ukraina pieprasa, lai humānā palīdzība tai tiktu piegādāta saskaņā ar vispār atzītām un starptautiski noteiktām normām. Ukraina ir atvērta humānās palīdzības piegādēm, bet tās sniegšanai ir jābūt saskaņotai ar tās valdību, skaidro Kozlovs. Kamēr netiks atjaunota Ukrainas un Krievijas robežas kontrole, kurā patlaban saimnieko Doņeckas un Luhanskas separātisti, būs ļoti grūti apturēt šo agresiju, uzskata diplomāts.

Pēc viņa domām, Krievijas galvenais mērķis ir destabilizēt situāciju Ukrainā, maksimāli traucēt reformu norisi tajā. "Ukrainas tauta ir izdarījusi savu civilizēto izvēli, parādījusi, kurā virzienā tā vēlas iet, un tagad par savu izvēli maksā ar asinīm," uzsver Ukrainas pagaidu pilnvarotais lietvedis Latvijā. Pēc viņa domām, konfliktu var atrisināt tikai sarunu ceļā. "Ukraina ir gatava miera sarunām, par to liecināja arī sanāksme Minskā, bet 31.janvārī, kā zināms, sarunas tika pārtrauktas, nesasniedzot nekādu rezultātu, uz tikšanos neieradās daļa no tiem, kas pagājušā gada 5.septembrī parakstīja vienošanos par uguns pārtraukšanu," stāsta diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!