Foto: AFP/Scanpix

Divas no Gazas joslas pret Izraēlu izšautas raķetes trešdien trāpījušas netālu no Dimonas, kur atrodas kodolreaktors, paziņojusi armija.

"Pirms pāris minūtēm palestīniešu teroristi Gazā izšāva trīs raķetes pret Dimonu. Divas piezemējās atklātā teritorijā; [pretgaisa aizsardzības sistēma] "Dzelzs kupols" pārtvēra pārējās," teikts armijas paziņojumā tviterī.

Atbildību par raķešu izšaušanu uzņēmies kustības "Hamas" bruņotais spārns Izeddina al Kasama brigādes, paziņojot, ka palaistas trīs raķetes "M75".

Šo raķešu darbības rādiuss ir aptuveni 80 kilometri.

Jau vēstīts, ka Izraēlas un Gazas joslas konfrontācijā patlaban izraisījies kopš 2012.gada novembra nepieredzēts saspīlējums. Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas intensīvi apšauda Izraēlas dienvidus ar raķetēm, bet Izraēlas kara aviācija Gazas joslā veic uzlidojumus.

Izraēlai ir divi kodolreaktori. Viens atrodas Dimonā Negevas tuksnesī, bet otrs - uz rietumiem no Jeruzalemes.

Tiek uzskatīts, ka Izraēlas rīcībā ir aptuveni 200 kodolgalviņu, bet Izraēla to nedz apstiprina, nedz noliedz.

Kopš Dimonas kodolreaktora būvniecības pabeigšanas 1965.gadā Izraēla ir apzināti radījusi neskaidrības aizsegu ap tās kodolprogrammu.

1969.gadā Izraēla panāca vienošanos ar ASV, ka ebreju valsts atturēsies no paziņojumiem par tās kodolpotenciālu un neveiks kodolizmēģinājumus, savukārt Vašingtona apņēmās neizdarīt spiedienu šajā jautājumā.

Izraēlas zinātnieki un politiķi ir vairākkārt aicinājuši slēgt Dimonas kodolreaktoru, norādot, ka tā vecums pakļauj to pastiprinātam negadījumu riskam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!