Foto: RIA Novosti/Scanpix

Divas Krievijas iznīcinātājlidmašīnas ceturtdien ielidojušas Japānas gaisa telpā, reaģējot uz to, Tokija gaisā pacēlusi arī savas kaujas lidmašīnas, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Šodien, ap 03:00 [dienā, pēc vietējā laika], Krievijas Federācijai piederošas iznīcinātjlidmašīnas pārkāpa mūsu valsts gaisa telpu virs teritoriālajiem ūdeņiem pie Riširi salas Hokaido," Ārlietu ministrijas paziņojumu citē BBC.

Japāna un Krievija jau 60 gadus nespēj atrisināt strīdu par četrām citām salām, kuras Krievija sauc par Dienvidukuriļu salām, bet Japāna par Ziemeļu teritorijām.

Japānas aizsardzības ministrijas amatpersonas žurnālistiem pastāstīja, ka nav zināms, vai robežas pārkāpšana bija tīša, vai netīša, bet raksturoja incidentu kā "ārkārtīgi problemātisku".

Krievijas iznīcinātāji "Su-27" lidojuši dienvidu virzienā virs Japāņu jūras, bet tad apgriezušies un devušies atpakaļ uz ziemeļiem. Iznīcinātāju pavadīšanai gaisā pacēlušās japāņu "F-2" lidmašīnas, ziņo Japānas aģentūra "Kyodo".

Tikmēr Krievija noliedz, ka tās lidmašīnas būtu pārkāpušas Japānas gaisa robežu. Lidojumi notikuši "stingri saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem par gaisa telpas izmantošanu un, nepārkāpjot citu valstu robežas," paziņoja Krievijas Gaisa spēku Tālo Austrumu reģiona pārstāvis Romans Martovs.

Tikai dažas stundas pirms incidenta Japānas premjers Sindzo Abe uzrunāja bijušos Krievijas pārvaldē esošo strīdīgo salu iedzīvotājus un viņu pēcnācējus Ziemeļu teritorijas dienas pasākumā, kad parasti notiek mītiņi par salu atgūšanu.

"Telefona sarunā prezidentam Putinam es teicu, ka centīšos atrast abpusēji pieņemamu risinājumu, lai galu galā atrisinātu Ziemeļu teritoriju jautājumu," pasākumā runāja premjers.

Decembrī Abe un Krievijas prezidents Vladimirs Putins vienojās atsākt sarunas, lai varētu parakstīt abu valstu miera līgumu, ko nav izdevies noslēgt kopš Otrā pasaules kara beigām.

Spriedze Japānā valda arī Japānas pakļautībā esošo Senkaku salu dēļ, uz kurām savas tiesības piesaka Ķīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!