Foto: AFP/Scanpix
Viens no Maskavas atbalstīto un apbruņoto Austrumukrainas kaujinieku grupējumu līderiem otrdien noraidījis Kijevas ieceri par ierobežotas pašpārvaldes tiesību piešķiršanu atsevišķiem Ukrainas austrumu reģioniem, sakot, ka Donbass vairs nav Ukrainas sastāvdaļa.

"Donbasā tiks ieviesta pilnīga pašpārvalde, šai teritorijai vairs nav nekāda sakara ar Ukrainu," sacīja teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" vadības pārstāvis Andrejs Purgins.

"Ukraina var brīvi pieņemt tādus likumus, kādus vien tā vēlas. Bet mēs ar Ukrainu neplānojam nekādu federālismu," viņš uzsvēra.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

Vēl februārī Krievija okupēja Krimu, bet martā to anektēja.

5.septembrī Minskā sarunās, kurās piedalījās Ukrainas, Krievijas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), kā arī prokremlisko kaujinieku delegāti, tika parakstīta pamiera vienošanās, kas paredz ugunspārtraukšanu un apmaiņu ar gūstekņiem.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Ukrainas parlaments otrdien apstiprinājis likumprojektu, kas paredz Luhanskas un Doņeckas reģioniem uz trim gadiem piešķirt ierobežotas pašpārvaldes tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!