13. septembrī Krasnodaras centrā policija aizturēja vides aizstāvju grupas "Greenpeace Russia" aktīvistus un citus brīvprātīgos, kuri kopš 6. septembra Kubaņas apkārtnē piedalījās savvaļas ugunsgrēku apkarošanas ekspedīcijā, ziņo "Radio Svoboda".

Taču otrdienas aizturēšana bija tikai turpinājums vairākas dienas ilgušai notikumu virknei, kurā aktīvisti piedzīvoja draudus un fizisku vardarbību. Notikušo secīgi atgādina portāls "Meduza".

6. septembrī, lai cīnītos pret savvaļas ugunsgrēkiem, Kubaņā ieradās brīvprātīgo vienība, kuru veidoja "Greenpeace Russia", "Ziemeļkaukāza ekoloģiskā sardze" un citi aktīvisti no dažādiem Krievijas reģioniem. Ekspedīcija iepriekš bijusi saskaņota ar vietējām varasiestādēm.

Ekologi nodarbojas ar ugunsgrēkiem, kas izcēlušies niedrājos, jo varasiestādes tos neuzskata par neko bīstamu, šādu ekspedīciju nepieciešamību portālam skaidro "Greenpeace Russia" jurists Mihails Kreindlins (attēlā).

"Specializētu dienestu, kas dzēstu ugunsgrēkus ārpus mežiem un rezervātiem, mums nav," viņš uzsver.

Jau no pirmajām darba dienām Krasnodaras apgabalā aktīvisti sāka saņemt draudus. "Sākumā atnāca divi. Viņi neiepazīstināja ar sevi. Teica tikai, ka, ja tūlīt neaizbrauksim, tad mums būs slikti. Bet precīzāk – ļoti slikti," stāsta Kreindlins. Nepieciešamību aizbraukt nezināmie kungi nav nekā paskaidrojuši.

Foto: Publicitātes attēli

Pēc ekologu pārcelšanās uz citi nometni pie viņiem ieradušies kazaki. Viņi nekādas prasības neizvirzīja, bet bloķējuši grupas izbraukšanu uz ugunsgrēkiem.

Naktī uz 9. septembri notika uzbrukums nometnei. "Tie bija bruņoti ļaudis maskās, ar pistolēm, vālēm, nažiem. Viņi sita mūsu cilvēkus un sabojāja tehniku," medijam stāsta ekspedīcijas vadītājs Grigorijs Kuksins.

Kreindlins pieļauj, ka uzbrucēji ir no tiem pašiem cilvēkiem, kas sākumā piedraudēja aktīvistiem: "Pirmais, ko mēs dzirdējām: "Mēs taču jūs brīdinājām."."

Uzbrukuma rezultātā Kreindlinam pārsista galva un salauzts deguns, ir aizdomas, ka vienam no brīvprātīgajiem lauztas ribas, bet pārējiem sīki ievainojumi. Tāpat uzbrucēji bojājuši ekspedīcijas automašīnas un sagriezuši teltis.

Uzbrucēji bijuši pavisam astoņi. Aktīvisti neizslēdz, ka ar uzbrukumu varētu būt saistītas Krasnodaras novada varasiestādes, ziņo "Radio Svoboda".

13. septembrī ekspedīcijas dalībniekus Krasnodaras centrā aizturēja policija. Aktīvisti tajā brīdī devušies uz preses konferenci par notikušo uzbrukumu nometnei.

Ekspedīcijas vadītājs Kuksins stāsta, ka viņš un vairāki citi noturēti policijas iecirknī līdz preses konferences beigām un tad atbrīvoti. Konference gan tik un tā notikusi, jo ne visi aktīvisti aizturēti.

"Mums teica, ka ir saņemts ziņojums par aizdomīgiem ļaudīm dīvainā apģērbā, un ka viņiem bija mūs jāpārbauda," stāsta Kuksins. Tikmēr tiem brīvprātīgajiem, kuriem izdevies nokļūt uz preses konferenci, uzdoti provokatīvi jautājumi, stāsta Kreindlins.

Piemēram, telekanāls "Kubaņa 24" vaicājis, kā ekologiem izdodas ierasties uz ugunsgrēkiem pirmajiem, dodot mājienu, ka paši aktīvisti tos varētu arī izraisīt.

Aizturētie grupas dalībnieki vēlāk atbrīvoti, bet ekspedīciju nolemts pārtraukt divas dienas pirms paredzētā laika.

Pret vides aktīvistiem, tostarp "Greenpeace Russia", neapmierinātība ir pausta arī citos Krievijas reģionos, norāda "Meduza". 6. septembrī "Rossija 24" kanālā tika demonstrēts sižets par ekologu braucienu uz Taimiru. Aktīvisti tur devušies, lai iepazītos ar naftas termināļa celtniecības apstākļiem.

Sižetā tika apgalvots, ka aktīvistu grupa izrādījusi "šausminošu necieņu" pret ziemeļu tautām, dodoties ekskursijā uz ņencu tradicionālo kapsētu, kurā zārkus neaprok, bet atstāj virszemē.

Aktīvisti nepiedienīgi uzvedušies, sākot fotografēt kapus, ziņoja TV kanāls. Tas nav paticis Ziemeļu iedzimto tautu asociācijas biedriem. Tāpat "Rossija 24" uzsvērusi, ka tamlīdzīgas dārgas ekspedīcijas tiekot finansētas no ārvalstīm.

Tikmēr "Greenpeace Russia" norāda, ka ekspedīcijā ir fiksēti vides aizsardzības likumu pārkāpumi naftas termināļa būvniecībā.

Atgādinām, ka vides aktīvistu organizācijai "Greenpeace" 2013. gadā izcēlās skaļš konflikts ar Krieviju. Bruņoti Krievijas robežsargi 2013. gada 19. septembrī Arktikā ieņēma vides aizstāvju kuģi "Arcti Sunrise", no kura aktīvisti centušies nokļūt uz "Gazprom" naftas platformas Pečoras līcī.

Kuģa komanda tika apsūdzēta pirātismā, bet pēc starptautiska spiediena un sarunām tika atbrīvota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!