Teroristu grupējums "Al Nusra" publicējis pilnu operācijas video no gaisa, kurā redzama gan diversija, gan tai sekojošs smagās tehnikas un kājnieku iebrukums, kā arī pretinieku bēgšana, pārņemot Hani Tumanas ciemu.

Ceturtdien, 5. maijā, ar dronu filmētajā radikālo islāmistu video redzams uzbrukums ciemam uz dienvidiem no Alepo. Gar Hani Tumanu iet viens no diviem galvenajiem Sīrijas armijas apgādes ceļiem uz Alepo, kura pārraušana apgrūtinātu Bašara al Asada vadīto spēku situāciju valsts lielākajā pilsētā. Šobrīd opozīcijas spēki, tostarp gan tā dēvētās mērenās opozīcijas, gan džihāda teroristu organizāciju bruņotie grupējumi to ielenc no trim pusēm, kā arī kontrolē daļu pilsētas.

Džihādisti apgalvo, ka nelielo, bet stratēģiski svarīgo un labi nocietināto ciemu galvenokārt aizsargājušas Irānas armijas vienības. Zināms, ka jau kopš rudens līdzās Sīrijas armijai, režīma pusē karo arī Krievijas un Irānas bruņoto spēku daļas. Tostarp Irāna uz Sīriju nosūtījusi afgāņus, kuri valstī ieradušies kā bēgļi.

Video redzams, ka ceturtdien veiktā operācija veikta plānveidīgi pa soļiem. Sākotnēji džihādisti ciemā iesūtījuši ar sprāgstvielām pildītu automašīnu, kuru vadījis pašnāvnieks. Tai uzsprāgstot, iznīcināts irāņu karavīru nocietinājums, ļaujot ciemā gandrīz netraucēti no dažādām pusēm iebraukt "Al Nusra" tankiem un bruņumašīnām. Tiem savukārt sekoja kājnieki.

Video izskaņā (īsi pēc laika skalas atzīmes ) redzama uzbrukumā izdzīvojušo irāņu kājnieku bēgšana.

Nofilmētā operācija uzskatāmi demonstrē ļoti dažādās frontes, kādas patlaban pastāv Sīrijā. Grupējums "Al Nusra Front" ir saistīts ar teroristu tīklu "Al Qaeda". Tas iekļauts ANO teroristisko organizāciju sarakstā, kā arī to par teroristisku uzskata gan Sīrijas valdība, gan ASV, Eiropas Savienības valstis un Krievija.

Vienlaikus "Al Nusra" karo gan pret Sīrijas režīma sabiedrotajiem, gan Kurdiem, gan teroristisko grupējumu "Daesh" un lielāko daļu Sīrijas mērenās opozīcijas grupējumu, tostarp ASV koalīcijas atbalstīto "Brīvo Sīrijas armiju".

Savukārt grupējums sadarbojas ar vairākām džihādistu grupām. Regulāri izskan arī apsūdzības pret Turciju un Persijas līča valstīm, ka tās finansē vai apbruņo "Al Nusra" grupējumu.

Sīrijas pilsoņu kara sākumā daudzas armijas daļas pārgāja opozīcijas pusē ar visu to rīcībā esošo smago tehniku. Opozīciju galvenokārt veido sunnīti, no kuriem daļa ir radikāli orientēti. Radikālākie apvienojušies dažādās islāma džihādistu organizācijās kā "Al Nusra".

Turklāt, pilsoņkaram ieilgstot, un Sīrijas režīmam ar Krievijas un Irānas palīdzību ilglaicīgi apkarojot ASV un Eiropas atbalstīto mēreno opozīciju, daudzi agrāk mērenie opozicionāri ir radikalizējušies, kā dēļ teroristu rindas pēc dažādu organizāciju aplēsēm turpina augt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!