Foto: AFP/Scanpix

Krievijas specdienestu interese informācijas avotu vervēšanā Igaunijā joprojām ir liela, savā otrdien publiskotajā kārtējā gadagrāmatā secinājusi Igaunijas Drošības policija.

"Iepriekšējos gados mūsu gada pārskati ir plaši atspoguļojuši agresīvo Krievijas specdienestu aktivitāti, kas vērsta pret Igauniju, kontekstā ar to interesi par cilvēkiem, kam ir pieeja valsts noslēpumiem vai kuri ir nodarbināti ietekmīgos amatos un tamlīdzīgi. Šogad mums ir iemesls izskatīt lietas, kurās Krievijas specdienesti ir ievilinājuši cilvēkus slepenā nelikumīgā sadarbībā un dažādu uzdevumu izpildē specdienestu vajadzībām," teikts gadagrāmatā.

Igaunijas Drošības policija norādīja, ka visiem tādiem gadījumiem kopīgs ir tas, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) vervē cilvēkus, kam ir saistība ar noziedzīgajām aprindām. "Šādu personu veiktā nelegālā pārrobežu darbība padarīja tās par viegliem FDD mērķiem. Drošības policijas atklātie noziegumi ir labs piemērs FDD agresīvajai darbībai pret Igaunijas iedzīvotājiem, kuriem nav tiešas piekļuves valsts noslēpumiem. Šiem gadījumiem vajadzētu dot vielu pārdomām ikvienam, kurš uzskata, ka pieeja valsts noslēpumiem vai amats jutīgā jomā ir priekšnosacījums, lai piesaistītu naidīga specdienesta interesi," norādīja dienests.

Tas secinājis, ka šie gadījumi skaidri parāda, ka ne vienmēr nozieguma pret valsti daļa ir pieeja valsts noslēpumiem vai to izpaušana. "Diemžēl iepriekš aprakstītie gadījumi nav vienīgie tāda veida [gadījumi], kuros ir iesaistīti Igaunijas iedzīvotāji. Mēs aicinām ikvienu, kuru ir uzrunājis FDD vai kās cits Krievijas specdienests Igaunijā vai trešajā valstī, sazināties ar Drošības policiju. Kopā mēs vienmēr varam atrast labāko iespējamo risinājumu," piebilsts gadagrāmatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!