Foto: AFP/Scanpix

Krievijas telekanālā "Rossija 1" demonstrēti salīdzinoši dati par Ukrainas spēku un pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) spēku samēru, kuros apgalvots, ka separātistu bruņojumā būtiski pieaudzis smagā bruņojuma daudzums.

TV raidījumā "60 minūtes" vadītāja paziņoja, ka "daudzās pozīcijās DTR ir pārāka" pār Ukrainas spēkiem un tabulā tika demonstrēti it kā no atklātiem avotiem ņemti dati, ka daļā Ukrainas Doņeckas apgabala pašpasludinātajā "tautas republikā" ir vairāk par 700 tankiem, kamēr Ukrainas spēkiem to esot vien 213.

Video: tabula ar datiem redzam no 36:04

Kā norāda politikas apskatnieks un blogeris Aleksejs Minakovs, tas nozīmē, ka pēc trīs intensīva kara gadiem neatzītajā republikā tehnikas skaits ir ievērojami pieaudzis, nevis sarucis. 2014. gadā separātistu kontrolētajās teritorijās bijis vien aptuveni trīs desmiti tanku, viņš atzīmē.

Ja tic šiem datiem, tad DTR tanku jau tagad ir vairāk nekā tādām valstīm kā Lielbritānija, Spānija un Šveice, atzīmē blogeris.

Kopš konflikta sākuma separātisti ir apgalvojuši, ka ieroči un tehnika ir iegūta kā trofejas, pārņemot Ukrainas armijas bāzes un kaujās ar Kijevas karaspēku. Saskaņā ar "Global firepower" datiem Ukrainas rīcībā 2014. gadā bijis aptuveni 2800 tanku. Nav gan precizēts, vai datos ir ņemts vērā, cik no tiem reāli ir kaujasspējīgi. Citos avotos minēti aptuveni 1000 tanki.

Atbildot uz aģentūras UNIAN žurnālista jautājumu par "Rossija 1" demonstrētajiem datiem, Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien noliedza, ka tankus DTR būtu piegādājusi Krievija un atzīmēja, ka viņa rīcībā nav informācija par to izcelsmi.

Foto: Kadrs no video

"Es jums varu pateikt, ka, saprotams, ne no Krievijas," Peskovs atbildēja uz jautājumu par tanku izcelsmi. Uz papildjautājumu, no kurienes tad tanki varēja rasties, ja DTR robežojas tikai ar Krieviju un brīvo Ukrainu, Peskovs norādījis, ka šī teritorijas, lai gan nav Kijevas kontrolē, tomēr ir Ukraina, tāpēc par tur notiekošo ir jājautā Ukrainas pusei.

Komentējot Krievijas Valsts domes deputāta Sergeja Žeļeznjaka izteikumus par iespējamu "jaunu brīvprātīgo" pieplūdumu Donbasā no Krievijas, Peskovs paziņoja, ka "pa oficiāliem kanāliem nekādi brīvprātīgie tur nedodas".

Foto: AP/Scanpix

"Tajā pašā laikā, dabiski, ka ir Krievijas pilsoņi, kas brīvprātīgi dodas aizstāvēt cilvēkus no Ukrainas bruņoto spēku agresīvās darbības," papildinājis Putina runasvīrs.

Krievija, kura tiek uzskatīta par kaujinieku atbalstītāju, vienmēr ir noliegusi, ka apbruņotu Doņeckas kaujiniekus, par spīti tam, ka separātistu bruņojumā ir pamanīta Krievijas tehnika un ieroči, kādi nekad nav bijuši Ukrainas rīcībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!