Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte pirmdien tikšanās laikā ar karavīriem norādīja, ka armijas pienākums ir nošaut viņu, ja viņš kļūtu par diktatoru, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Duterte ar šādu paziņojumu nāca klajā armijas bāzē Mindanao salā, noraidot viņa kritiķu spekulācijas par to, ka viņa lojālistu ierosinātās Konstitūcijas izmaiņas par valsts federālās sistēmas ieviešanu ir paredzētas, lai Duterte varētu palikt pie varas pēc savas prezidentūras termiņa beigām 2022. gadā.

"Ja es palikšu amatā ilgāk un sagribēšu kļūt par diktatoru, nošaujiet mani, es nejokoju," teicis Duterte, papildinot, ka drošības spēki neļaus nevienam spēlēties ar Konstitūciju.

"Tas ir jūsu darbs aizsargāt Konstitūciju un tautu. Atcerieties, tas ir jūsu svinīgais pienākums," uzsvēris prezidents.

Duterte iestājas par valsts federalizāciju, lai risinātu nevienlīdzības problēmas, dotu vairāk varas provincēm un atzītu valsts dažādību. Pagājušajā nedēļā Dutertes sabiedrotie parlamenta apakšpalātā nobalsoja par Konstitucionālās sapulces sasaukšanu, lai mainītu pamatlikumu.

Jaunas Konstitūcijas pieņemšana nozīmētu, ka tiek atceltas 2019. gadā paredzētās parlamenta vēlēšanas un attiecīgi pagarināts deputātu un citu ierēdņu pilnvaru termiņš, skaidro aģentūra.

Dutertes oponenti uzskata, ka likumdevēji tādā veidā vēlas pagarināt savu pilnvaru laiku un meklē iespējas saglabāt Dutertes pilnvaras arī pēc sākotnējā prezidentūras termiņa beigām.

Kritiķi brīdina, ka tas var novest pie represīva režīma, kāds bija diktatora Ferdinanda Markosa laikā, atkārtošanās.

Dutertes birojs jau iepriekš ir norādījis, ka prezidentam nav ieceres palikt pie varas ilgāk par sava termiņa beigām.

Duterte kopš savas prezidentūras sākuma 2016. gadā izpelnījies pretrunīgi vērtēta līdera tēlu. Pasauli satrauca viņa pasludinātais brutālais karš pret narkotikām, kura laikā nogalināti jau tūkstošiem cilvēku.

Tāpat Duterte ir izcēlies ar dažādiem paziņojumiem, piemēram, salīdzinot nacistu vadoņa Hitlera vēršanos pret ebrejiem ar savu karu pret narkomāniem, draudot nogalināt savu dēlu vai rupji nolamājot ASV prezidentu Baraku Obamu. Duterte arī atklāja, ka apsvēris kļūt par biseksuāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!