Krievijas okupācijas vara Krimas pussalā veic kratīšanas un pratināšanas un ierosina krimināllietas pret Krimas tatāriem, lai piespiestu viņus atstāt Krimu, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz Krimas tatāru nacionālās kustības līderi, Ukrainas prezidenta pilnvaroto Krimas tatāru jautājumos Mustafu Džemiļevu .

"Ir viens mērķis – iebiedēt cilvēkus, piespiest viņus klusēt. Ir vēl otrs mērķis – piespiest Krimas tatārus atstāt Krimu. Viņi (Krievija) tāpat kā Staļina laikos grib redzēt etniski tīru krievu Krimu," sacīja Džemiļevs.

Viņš pauda uzskatu, ka krimināllieta, kuru Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) ierosinājis pret Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa vadītāja vietnieku Iļmi Umerovu, ir nepamatota un neatbilst likumam.

"Okupantiem ir tādas bailes no Krimas tatāriem, ka viņi nerēķinās ne ar kādām normām un likumiem. Iļmi Umerova apsūdzēšana par to, ka viņš esot aicinājis uz uzbrukumu Krievijas Federācijas teritoriālajai integritātei, ir absurds. Viņš vienkārši pauda savu viedokli kā Ukrainas pilsonis un savas tautas dēls. Mūsu tauta pilnībā nav atzinusi šo okupāciju," atzīmēja Džemiļevs.

Viņš atgādināja, ka Krievijas īstenoto Krimas okupāciju un aneksiju nav atzinušas arī vairākas Eiropas valstis.

FDD darbinieki 12. maijā veica kratīšanu Umerova mājā. Vēlāk Krievijas kontrolētā Krimas prokuratūra paziņoja, ka Umerovs tiek apsūdzēts publiskos aicinājumos graut Krievijas Federācijas teritoriālo integritāti, šādi pārkāpjot Krievijas Kriminālkodeksa 280. panta 1. daļu.

Krievijas kontrolētā Krimas augstākā tiesa 26. aprīlī aizliedza Medžlisa darbību Krimas pussalā.

Džemiļevs 5. maijā paziņoja, ka Krimā nelikumīgā apcietinājumā atrodas 14 Krimas tatāri. 13. maijā tiesa nolēma aizturēt vēl četrus Krimas tatārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!