Foto: AFP/Scanpix

Šogad oktobrī beidzas otrais pilnvaru termiņš Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam, kurš ar savu veiksmīgo darbību un pārliecinošo nostāju ir izpelnījies uzmanību ne vien Baltijā, bet arī plašākā pasaulē.

Igaunijas konstitūcija neatļauj vienam kandidātam pretendēt uz vairāk nekā diviem prezidentūras termiņiem pēc kārtas, tāpēc Ilvesa un pirmās lēdijas latvietes Ievas Ilvesas vieta būs jāieņem kādam citam. Igaunijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks jau 29. augustā.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Igaunijā prezidentu ievēl parlaments – Rīgikogo. Ja trīs vēlēšanu kārtās neviens kandidāts nesaņem divas trešdaļas balsu vairākuma, tiek sasaukta īpaša vēlēšanu komisija, kas ievēl prezidentu no diviem kandidātiem, kuri saņēmuši visvairāk balsu.

Oficiālā kandidātu reģistrēšana vēlēšanām sākās 25. augustā un tā noslēgsies sestdienas 27. augusta vakarā. Lai taptu izvirzīts vēlēšanām, kandidātam ir nepieciešams vismaz 21 parlamenta locekļa atbalsts. Katrs Rīgikogo deputāts var izvirzīt tikai vienu kandidātu.

Līdz ceturtdienas vakaram parlamentā pārstāvētās partijas ir izvirzījušas savus kandidātus, taču līdz šim figurējuši arī citu kandidātu vārdi, piemēram, pašreizējā Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda.

Foto: DELFI.ee
  • Valdošā Reformu partija: Sīms Kallass
  • Sociāldemokrātiskā partija: Eiki Nestors
  • Centra partija: Mailisa Repša
  • Brīvā partija un IRL: Allars Jekss
  • Konservatīvā partija: Marts Helmi

Sīms Kallass (67). Igaunijas politiķis, bijis premjerministrs, finanšu ministrs, ārlietu ministrs, PSRS Augstākās padomes un Rīgikogo deputāts. Pašlaik Kallass ir Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents un transporta komisārs. Bijis Reformu partijas priekšsēdētājs. Precējies, divu bērnu tēvs.

Foto: DELFI.ee

Eiki Nestors (62). Igaunijas parlamenta spīkers. Bijis Sociāldemokrātiskās partijas vadītājs, sociālo lietu ministrs un par reģionālajiem jautājumiem atbildīgais ministrs. Beidzis Tallinas Tehnoloģiju universitāti mehānikas inženiera specialitātē. Precējies, ir divi dēli.

Foto: DELFI.ee

Mailisa Repša (41). Igaunijas politiķe, Centra partijas biedre. Bijusi izglītības un zinātnes ministre. Ieguvusi maģistra grādus tiesībās un sabiedriskajās attiecībās. Kopš 2000. gada starptautisko tiesību lektore Rīgas juridiskajā augstskolā. Precējusies ar latviešu juristu Agri Repšu, ir pieci bērni.

Foto: DELFI.ee

Marts Helmi (66). Konservatīvās partijas priekšsēdētājs. Strādājis par žurnālistu, publicistu un diplomātu, nodarbojies ar lauksaimniecību. Pēc izglītības vēsturnieks, bijis Igaunijas vēstnieks Krievijā. Ir dēls – politiķis un žurnālists Martins Helme.

Foto: DELFI.ee

Allars Jekss (51). Neatkarīgais kandidāts. Jurists un valsts darbinieks. Bijis Igaunijas tieslietu kanclers, 2015. gadā ierindots "Delfi" un "Eesti Paevaleht" ietekmīgāko juristu saraksta pirmajā vietā.

Foto: DELFI.ee
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!