Ebolas vīrusa uzliesmojums Rietumāfrikā ir "drauds globālajai drošībai", otrdien paziņojis Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Baraks Obama.

Viņš izteicies, ka Ebolas vīrusa izplatība jau sāk iziet ārpus kontroles, un, ja tā izplatība netiks apturēta, tad upuru skaits vēl var pieaugt, vēsta raidsabiedrība BBC.

Obama uzsvēris, ka ASV ir gatavas rīkoties daudz aktīvāk, lai cīnītos pret vīrusu.

"Pasaule raugās uz Savienotajām Valstīm," atzinis Obama, piebilstot, ka vīrusa uzliesmojumam vajadzīga "globāla atbilde".

Vīrusa izplatības ierobežošanai ASV paredzējušas uz jaunu medicīnas iestāžu būvniecību un ap 3000 ASV karavīru norīkošana uz reģionu.

Šogad ar Ebolas vīrusu miris 2461 cilvēks - aptuveni puse inficēto, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas datiem, vēsta BBC. 

Ebolas vīruss izplatās, personai nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Ebolas vīruss, pret kuru vēl nav izgudrotas zāles vai vakcīna, sācis izplatīties 2013. gada decembrī. Inficēšanās rezultātā fiksēti ap 90% nāves gadījumu, taču tiek atzīmēts, ka pēdējā laikā nāves gadījumu skaits sarucis līdz 55%.

Slimības inkubācijas periods ilgst 2-21 dienu, un pēc šā perioda slimība var sākties pēkšņi ar drudzi, muskuļu sāpēm, nespēku, galvassāpēm un rīkles iekaisumu.

Tam seko vemšana, caureja, izsitumi un aknu un nieru disfunkcija. Dažiem slimniekiem vīruss izraisa arī spēcīgu iekšēju un ārēju asiņošanu un vairāku orgānu mazspēju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!