Foto: Reuters/Scanpix

Čehijas Ebreju kopienu federāciju izteikusi protestu pret valsts prezidenta Miloša Zēmana lēmumu uzaicināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu uz nākamajā mēnesī Prāgā paredzētajiem holokausta piemiņas pasākumiem.

"Režīms, kuru izveidojis un kuru iemieso Putins, neciena starptautiskās vienošanās, ir agresīvs un izmanto savu varu, lai okupētu kaimiņvalsts teritoriju," teikts federācijas paziņojumā, piebilstot, ka Putina piedalīšanās holokausta piemiņas pasākumos būtu nevietā, ņemot vērā pašreizējo politisko situāciju.

Zēmans 18.novembrī uzaicināja Putinu un citu sabiedroto valstu vadītājus uz holokausta piemiņas pasākumiem Prāgā 26.-27.janvārī. Pasākumus rīko vadošās ebreju organizācijas.

Čehijas prezidents pēdējo mēnešu laikā izpelnīsies asu kritiku par prokremliskiem izteikumiem.

Zēmans, kas stājās prezidenta amatā 2013.gada janvārī kā pirmais tiešās vēlēšanās ievēlētais Čehijas prezidents, paspējis nokaitināt daudzus čehus, noliegdams Krievijas lomu Austrumukrainas krīzē un apgalvodams, ka tur norisinoties "vienkārši pilsoņkarš starp divām Ukrainas pilsoņu grupām", tādēļ neesot jēgas sniegt Ukrainai nekādu palīdzību, tostarp ekonomisko atbalstu.

Viņš arī kritizējis Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju un oktobrī, viesojoties Ķīnā, izteicies, ka vēlas mācīties no Pekinas, kā "stabilizēt sabiedrību", bet novembra sākumā izpelnījās plašu sabiedrības kritiku par rupju lamuvārdu lietošanu radiointervijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!