Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijā notiekošajā Islāma sadarbības organizācijas īpašajā samitā, kas sarīkots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojuma, ka ASV vēstniecība tiks pārcelta uz Jeruzalemi, Irānas prezidents Hasans Ruhani aicinājis islāma valstis sadarboties lai pretotos šim lēmumam, ziņo Irānas medijs "Alalam News".

"Irānas Islāma Republika ir gatava sadarboties ar ikvienu musulmaņu valsti, lai aizstāvētu svēto Kudsu [Jeruzaleme arābu valodā] bez jebkādas atturības vai priekšnosacījumiem," paziņoja Ruhani. Viņš Trampa paziņojumu nodēvēja par traģēdiju, kura prasa, lai musulmaņu valstis būtu vienotas "pret ASV un cionistu okupantiem".

"Šodien vairs nav noslēpums, ka ebreju lielākais ienaidnieks nav musulmaņi vai arābi, bet bīstamais cionisma projekts. Mēs, musulmaņi, kristieši un ebreji esam šī reģiona vēsturiskie īpašnieki. Cionisti savukārt šeit ir svešinieki un paši sevi reģionam uzspieduši. Cionisti ir tie, kuri reģionā dēstījuši terorisma un vardarbības sēklu kopš pagājušā gadsimta sākuma," runā norādīja Irānas politiskais līderis.

Viņš musulmaņu valstis aicināja nosodīt ASV paziņojumu, vienoti atbalstīt Palestīnu un organizēti protestēt pret ASV mēģinājumiem savam lēmumam meklēt atbalstītājus un sekotājus partnervalstīs, tostarp Eiropā. Viņš arī norādīja, ka Palestīnai atkal jākļūst par visu musulmaņu zemju prioritāti, un to diplomātiem aktīvi jāpiedalās diskusijās ANO ietvaros.

Jau ziņots, ka ASV prezidenta lēmums Jeruzalemi pasludināt par Izraēlas galvaspilsētu, izraisījis plašus protestus ne tikai neatzītajā Palestīnas valstī, kuras lielas teritorijas Izraēla ir okupējusi, bet arī vairumā musulmaņu zemju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!