Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien nolēmusi, ka ukraiņu studentes Annas Siņkovas notiesāšana par olu cepšanu uz mūžīgās uguns pie Otrā pasaules karā kritušajiem padomju karavīriem veltītā Nezināmā karavīra pieminekļa Kijevā nav viņas cilvēktiesību pārkāpums.

Siņkovai Ukrainā tika piespriests trīs gadu nosacīts cietumsods par olu cepšanu pannā uz pieminekļa mūžīgās uguns 2010.gadā. Kopā ar Siņkovu bija arī divas viņas draudzenes, kas cepa desas.

Desu un olu cepšana tika nofilmēta un video publiskots internetā. Siņkova skaidroja, ka tas ir protests pret dabasgāzes izšķiešanu.

ECT ar četru tiesnešu balsu pārsvaru pār trim atzina, ka spriedums ir ierobežojis Siņkovas vārda brīvību, bet secināja, ka tas nav bijis neproporcionāls.

Viņa varēja atrast daudz piemērotāku veidu, kā paust savu viedokli, nepārkāpjot krimināllikumu un neapvainojot kritušo karavīru piemiņu, paziņoja tiesa.

Trīs tiesneši, kuru viedoklis bija pretējs, sacīja, ka, viņuprāt, Siņkovas protests bijusi leģitīma satīras izpausme.

Viņi pauda bažas, ka spriedums riskē ierobežot personu tiesības paust savus viedokļus un protestēt miermīlīgiem, kaut pretrunīgiem līdzekļiem.

Visi tiesneši atzina, ka Siņkovas pirmstiesas apcietinājuma termiņa pagarināšana bijusi nepamatota, un piesprieda Ukrainai samaksāt Siņkovai 4000 eiro kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!