Foto: DELFI

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) piespriedusi Igaunijai maksāt teju 50 000 eiro (35 000 latu) lielu kompensāciju četriem 2007.gada aprīļa masu nekārtību - tā dēvēto Bronzas nakts grautiņu - dalībniekiem, ceturtdien vēsta Igaunijas raidsabiedrība ERR.

Prasības iesniedzēji Strasbūras tiesā liecināja, ka aresta un apcietinājuma laikā viņi pieredzējuši sliktu izturēšanos un ka viņu sūdzības nav pietiekami izmeklētas.

Tiesa lika izmaksāt 11 000 eiro lielas kompensācijas promaskaviskās organizācijas "Naktssardze" loceklim Aleksandram Korobovam, kā arī Genādijam Mihaidarovam un Valērijam Zatvorņickim, bet 14 000 eiro - Sergejam Petrovam. Vēl katram no prasības iesniedzējiem izmaksājami pa 3000 eiro par tiesas izdevumiem.

Igaunijas Ārlietu ministrija apliecināja, ka patlaban apsver iespēju pārsūdzēt spriedumu ECT Lielajā palātā.

Igaunijai ir trīs mēneši laika, lai izlemtu par to, vai tā lietu pārsūdzēs ECT Lielajā palātā, kurā tad to izskatītu 17 tiesnešu kolēģija, sacīja ministrijas preses pārstāve Marianna Sudakova.

Igaunijas tiesībsargājošās struktūras 2007.gada aprīļa notikumus ir rūpīgi izanalizējušas, turklāt veikti arī grozījumi likumos, ņemot vērā pieredzi, kāda bijusi vairākās Eiropas valstīs, kas saskārušās ar jauniešu rīkoto grautiņu problēmu, skaidroja Sudakova.

2007.gadā no 26. līdz 28.aprīlim Igaunijā izcēlās masu nekārtības saistībā ar valdības lēmumu pārvietot padomju karavīru mirstīgās atliekas no apbedījuma Tallinā Tenismegi pakalnā un viņiem par godu uzcelto pieminekli no pilsētas centra uz brāļu kapsētu.

Nemieru laikā policija aizturēja aptuveni 1200 cilvēku, aptuveni 50 tika ievainoti un dzīvību zaudēja Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins.

92 apsūdzēto lietas nonāca tiesā un 91 tika notiesāts. Smagākais sods bija divi gadi un četri mēneši cietumā.

Video: Bronzas nakts grautiņi
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!