Foto: Shutterstock

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nospriedusi, ka Krievijai lietā par spīdzināšanu policijā jāmaksā Ņižņijnovgorodas iedzīvotājam Antonam Šestopalovam 48 550 eiro liela kompensācija, pavēstīja Krievijas Spīdzināšanas izskaušanas komiteja.

Krievijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki centušies no Šestopalova panākt atzīšanos noziegumā, kuru viņš nebija veicis.

Strasbūras tiesneši nonākuši pie secinājuma, ka attiecībā uz Šestopalovu pārkāpts Eiropas cilvēktiesību konvencijas trešais pants, kas aizliedz spīdzināšanu.

2004. gada maijā, kad Šestopalovam vēl nebija 18 gadu, viņš tika aizturēts aizdomās par bijušās klasesbiedrenes izvarošanu un nogādāts policijas iecirknī.

Atbilstoši Šestopalova teiktajam, pēc vairāku stundu spīdzināšanas un sišanas viņš paziņojis, ka izvarojis meiteni.

Medicīniskajā ekspertīzē, kas tika veikta pēc Šestopalova aizturēšanas, viņam tika konstatēta galvaskausa un smadzeņu trauma, smadzeņu satricinājums, vairāki sasitumi un nobrāzumi.

Pēc dažām dienām cietusī sniedza rakstiskas liecības, no kurām noprotams, ka Šestopalovam ar noziegumu nav nekādas saistības un ka viņai pret viņu nav nekādu pretenziju.

2006. gadā par vardarbīgu izturēšanos pret Šestopalovu tika ierosināta krimināllieta, tomēr vainīgie netika noskaidroti.

2008. gadā Ņižņijnovgorodas tiesa piesprieda Šestopalovam 50 000 rubļu (806 eiro) lielu kompensāciju par morālo kaitējumu un 100 000 rubļu (1600 eiro) kompensāciju par to, ka iesniegums par spīdzināšanu izmeklēts neefektīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!