Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien nosodīja Krieviju par bijušā šaha čempiona un politiskā aktīvista Garija Kasparova aizturēšanu pirms 2007. gada opozīcijas demonstrācijas.

"Brīvības atņemšana nebija attaisnota ne ar kādiem tiesiskiem mērķiem," atzina tiesa.

2007. gada 18. maijā Kasparovu aizturēja Maskavas Šeremetjevas lidostā, no kurienes viņš grasījās doties uz Samaru, lai Eiropas Savienības-Krievijas samita laikā piedalītos demonstrācijā.

Kasparovam tika konfiscēta biļete un pase, bet pats viņš tika nogādāts policijas iecirknī, kur piecas stundas tika pratināts par to, vai viņa biļete nav viltota.

Kasparovam liedza pamest biroju, kura durvis apsargāja bruņots policists. Rezultātā viņš nokavēja lidmašīnu un nevarēja nokļūt demonstrācijā.

"Kaut arī varasiestādes apgalvoja, ka tās esot veikušas izmeklēšanu saistībā ar Kasparova darbībām par viltošanas nozieguma pastrādāšanu, nebija nekādu pierādījumu, ka būtu notikusi viltošana, nerunājot par to, ka varasiestādēm būtu bijušas pamatotas aizdomas, ka viņš ir pastrādājis noziegumu," norādīja ECT.

"Ņemot vērā, ka viņa apcietināšana nebija tiesiska vai pamatota, tiesa nosprieda, ka viņam tātad nelikumīgi nav ļauts piedalīties demonstrācijā."

Krievijas varasiestādes taisnojās, ka tās todien veikušas operāciju pret aviobiļešu viltotājiem un ka biļetes konfiscētas 22 cilvēkiem, arī Kasparovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!