Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) atteikusies no Vācijas piedāvātajām bezpilota lidmašīnām, kuras varētu tikt izmantotas pamiera uzraudzīšanai Ukrainas austrumos, vēsta raidorganizācija "Deustche Welle", atsaucoties uz informācijas avotu EDSO.

"Mēs esam priecīgi par katru palīdzības piedāvājumu no mūsu dalībvalstīm," sacīja EDSO pārstāvis. "Tomēr militārpersonu piedalīšanās būtu pretrunā ar mūsu misiju Ukrainā."

Vācija 9.oktopbrī iesniedza EDSO savus piedāvājumus par bezpilota lidmašīnu izmantošanu Austrumukrainas pamiera uzraudzīšanas pasākumos.

Tomēr pagaidām EDSO atsakās pieņemt bezpilota lidmašīnas, jo Berlīne uzstāj uz to, ka lidaparāti ir jāvada Bundesvēra karavīriem, kas savukārt esot pretrunā ar misijas mandātu.

Kā norādījis EDSO ģenerālsekretārs Lamberto Cannjers, no šīs situācijas varētu būt divas izejas - "demilitarizēt" lidaparātu izmantošanu, vai arī paplašināt EDSO mandātu, iekļaujot tajā militārpersonas.

Šobrīd Berlīnē jautājumā par palīdzības sniegšanu gaida atbildi no EDSO Vīnes biroja.

Ukrainā 6.oktobrī tika saņemti pirmie divi bezpilota lidaparāti.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Filips Brīdlovs vēl 16.septembrī sacīja, ka Donbasā atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.

Pēc Krievijas aktīvistu datiem, Ukrainā kritušo Krievijas karavīru skaits jau pārsniedzis 3500.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!