Foto: AP/Scanpix

Krievijas-Ukrainas robežu cauri kontrolpunktiem nedēļas laikā šķērsojuši 518 cilvēki militārā apģērbā, atsaucoties uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju 19. novembra ziņojumu, vēsta "Korrespondent.net".

Formastērpos ģērbtie vīrieši un sievietes robežu šķērso abos virzienos, pārvietojas pa vienam vai grupās. Novērotāji redzējuši kazakus, kā arī ievainotos, kas no Ukrainas devušies uz Krieviju. EDSO misija nav novērojusi, ka personas būtu bruņotas.

EDSO arī norāda, ka pie robežas nav novērota militārās tehnikas kustība, atskaitot Krievijas robežsardzes transportu. 16. novembrī caur robežpunktu "Doņecka" Ukrainā iebraukusi un tajā pašā dienā atgriezusies Krievijas humānās palīdzības kolonna.

Pagājušajā nedāļā EDSO ziņoja, ka pāri Krievijas robežai fiksēta kravas automašīnu ar oglēm un kritušajiem plūsma. Jāpiebilst, ka novērotāji atradušies vien divos Ukrainas-Krievijas robežpunktos, bet aptuveni 400 kilometri robežas netiek novēroti, ziņoja EDSO.

Savukārt ceturtdien EDSO paziņoja, ka Doņeckas apgabalā pie Marinkas karavīrs raidījis šāvienu novērotāju automašīnu virzienā. Divi karavīri atradušies kravas automašīnā, no tiem viens divas reizes izšāvis. Lodes aizlidojušas aptuveni divus metrus gar otro automašīnu. Novērotāji uz kravas automašīnas pamanījuši atpazīšanas zīmi - divas baltas līnijas, ziņo "Korrespondent". Šādu apzīmējumu transportam lieto Ukrainas armija.

Vēstīts, ka NATO ir atzinusi, ka Ukrainā atrodas Krievijas karaspēks un kaujas tehnika. Tāpat novērota Krievijas karaspēka koncentrēšanās pie Ukrainas robežām. Maskava to noliedz.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā vācu medijiem paziņoja, ka tie, kas cīnās par brīvību, "vienmēr dabūs ieročus", turpinot noliegt Kremļa saistību ar ieroču, kaujinieku un tehnikas piegādēm uz Ukrainu.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!