Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien Ēģipte saņēmusi pirmo no diviem Francijā ražotajiem helikopteru bāzeskuģiem "Mistral", kurus reiz pasūtīja Krievija, bet kuru piegāde tika pārtraukta tās agresijas Ukrainā dēļ. Tiek plānots, ka saskaņā ar pērn parakstīto līgumu, otrs tiks piegādāts septembrī, norāda "Reuters".

Pērn Francija piekrita abus kuģus pārdot Ēģiptei par 950 miljoniem eiro pēc tam, kad augustā tika atcelta to pārdošana Krievijai. Neoficiāli avoti tobrīd minēja, ka lielāko daļu līdzekļu kuģu iegādei nodrošināšot Saūda Arābija. "Tagad mums ir uzlabotas spējas apkarot terorismu mūsu robežās un piekrastē. Tas palielina mūsu kaujas sējas un mūsu spējas īstenot ilgtermiņa misijas jūrā," pēc kuģa saņemšanas paziņoja Ēģiptes aizsardzības ministrs Sedkijs Sobhis.

Kaira patlaban vēlas pastiprināt tās militāro klātbūtni Ēģiptei piederošās Sīnāja pussalas ziemeļos, kur darbojas ar teroristu grupējumu "Daesh" saistīti grupējumi. Tāpat tā baidās par Lībijas konflikta izplešanos un teroristu iespējamo robežu šķērsošanu.

"Mistral" tiek dēvēts par "franču Šveices armijas nazi" sava plašā pielietojuma dēļ. Kuģis ir aprīkots ar jaunākajām raķešu aizsardzības un radaru navigācijas sistēmām, uz klāja var turēt līdz pat 16 helikopteriem, un uz tā ir pacelšanās laukumi sešiem helikopteriem.

Pirmais kuģis, kam dots vārds "Gamāls Abdels Nāsers" par godu valsts otrajam prezidentam, dosies uz Aleksandriju. Tam jāierodas Ēģiptē dažu nedēļu laikā. Iepriekš tas tika dēvēts par "Vladivastok".

Papildus vērienīgajam "Mistral" darījumam Francija Ēģiptei izgatavos militāro telekomunikāciju satelītu, kurš veido daļu no divu miljardu eiro līguma. Savukārt cits 5,2 miljardus apjomīgs līgums ietver fregates un 24 "Rafale" iznīcinātāju piegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!