Foto: EPA/LETA

Ēģiptes Musulmaņu brālība paziņojusi, ka ANO dokuments, kurā pieprasīts noteikt globālus standartus cīņai ar vardarbību pret sievietēm, nesaskan ar islāma principiem un novedīs pie "pilnīgas sabiedrības degradācijas".

Valdības un nevalstiskās organizācijas no visas pasaules piektdien Ņujorkā gatavojas noslēgt divu nedēļu ilgas diskusijas par iespējām un veidiem, kā izskaust vardarbību pret sievietēm un bērniem.

Bet Musulmaņu brālība, kuras biedrs ir arī Ēģiptes prezidents Muhamedu Mursi, uzskata, ka dokuments, ko plānots pieņem diskusiju noslēgumā, ir nevēlams.

Proti, tas saturot pantus, kas ir "pretrunā islāma principiem, mazina islāma ētiku" un tā ratificēšana novestu pie sabiedrības sabrukuma.

Musulmaņu brālība aicina atteikties no vienotu standartu ieviešanas cīņā ar vardarbību pret sievietēm un mudina sieviešu organizācijas saglabāt uzticību savai reliģijai un savas kopienas morāles normām un neļaut sevi krāpt ar "maldinošiem aicinājumiem uz pagrimušu modernizāciju un graujošu amoralitāti".

Šis paziņojums lielā mērā atklāj Musulmaņu brālības nostāju pret sievieti un viņas lomu sabiedrībā.

Pēc nākšanas pie varas Ēģiptē Musulmaņu brālība līdz šim ir izvairījusies skaidri paust savu nostāju šajā jautājumā.

Musulmaņu brālība paziņojusi, ka galvenokārt iebilst pret desmit ANO dokumenta punktiem, tostarp "pilnīgu vienlīdzību laulību likumdošanā" un atsacīšanos no obligātas vīra atļaujas sievai, ja viņa vēlas ceļot, strādāt vai lietot kontracepciju.

Brālība arī nevēlas, lai sievietēm tiktu piešķirtas visas tiesības likumīgi apsūdzēt vīru izvarošanā vai seksuālā vardarbībā un vīriešiem atņemtas tiesības šķirt laulību, nosakot, ka to var darīt tikai tiesnesis.

Musulmaņu brālība apgalvo, ka ANO dokuments apgādā sabiedrību ar "destruktīviem instrumentiem", kas grauj ģimenes vērtību. Esot nepieņemami, ka meitenēm tiek piešķirta seksuāla brīvība un viņām tiek mācīts, kā lietojami pretapaugļošanās līdzekļi.

Musulmaņu brālība arī iebilst pret sievietes un vīrieša lomu vienādošanu ģimenē, tostarp tādās jomās kā izdevumi, bērna aprūpe un mājas darbi.

Tikmēr diplomāti ziņo, ka arī Irāna, Krievija un Vatikāns vēlas panākt, lai no noslēguma paziņojuma teksta tiktu izslēgti vārdi, ka reliģiju, paražas un tradīcijas nedrīkst izmantot kā ieganstu, lai izvairītos no valdības saistībām izskaust vardarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!