Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi ir apstiprinājis stingrus pretterorisma likumus, lai cīnītos ar pieaugošo islāmistu nemiernieku kustību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunie normatīvie akti paredz izveidot īpašas ātri strādājošas terorisma tiesas un nosaka papildus aizsardzību policistiem un armijniekiem, kuri pielietojuši spēku.

Tāpat tie paredz nāvessodu ikvienam, kurš atzīts par vainīgu teroristu grupas vadīšanā vai izveidošanā. Ikvienam, kurš pievienojies teroristu grupai, draudēs 10 gadu ieslodzījums.

Par teroristu finansēšanu paredzēts mūža ieslodzījums (25 gadi), par kūdīšanu uz vardarbību un tīmekļa vietņu izveidošanu, kurās izplatīti teroristu ziņojumi – pieci līdz septiņi gadi ieslodzījumā.

Žurnālistiem, kuri apstrīdēs vai nonāks pretrunās ar oficiālo informāciju par teroristu uzbrukumiem, varēs piespriest naudassodu 25 000 dolāru (22 380 eiro) apmērā.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas ceļ trauksmi, ka Sisi jaunos likumus izmantos, lai apspiestu oponentus, izolētu opozīciju un vēl vairāk apspiestu vārda brīvību.

Pēdējos divos gados Ēģipti pārņēmusi islāmistu grupu vardarbība.

Islāmistu grupas ir ievērojami aktivizējušās kopš 2013. gada, kad toreizējais armijas komandieris Sisi pēc plašiem tautas protestiem pret prezidentu Mohamedu Mursi gāza viņu no amata. Islāmistu grupu mērķis ir panākt Sisi valdības gāšanu.

Sevišķi nokaitēta situācija ir Sīnāja pussalā, kur uzbrukumos gājuši bojām simtiem karavīru un policistu. Šeit darbojas grupējums "Sinai Province" (iepriekš "Ansar al-Maqdis"), kas ir zvērējusi uzticību "Islāma valstij".

Sisi valdība ir vērsusies pret politisko kustību "Musulmaņu brālība", ar kuru saistīts gāztais prezidents Mursi. Kustība ir pasludināta par teroristisku organizāciju un tūkstošiem tās atbalstītāju ir apcietināti.
Daudziem, tai skaitā Mursi, ir piespriesti nāvessodi.

Februārī Sisi parakstīja citu pretterorisma likumu, kas deva varasiestādēm tiesībās aizliegt organizācijas, kas "kaitē nacionālajai vienotībai" un apdraud publisko kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!