Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien 19 Eiropas valstīs sinoptiķi brīdina par liela karstuma saglabāšanos, desmit valstīs spēkā arī brīdinājums par potenciāli postošiem pērkona negaisiem, lielākajam riskam pakļauta Polija, liecina Eiropas valstu meteoroloģijas dienestu publicētā informācija.

Polijā, kur sestdien gaisa temperatūra pakāpās līdz +36 grādiem, svētdienas pēcpusdienā un vakarā pērkona negaiss vietām var atnest vēju ar orkāna spēku, virpuļviesuļus un milzu krusu, prognozē Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs, tādēļ šajā valstī izsludināts trešās jeb augstākās pakāpes brīdinājums.

Savukārt sarkanais brīdinājums par dzīvībai bīstamu karstuma vilni joprojām spēkā Ungārijā, Horvātijā, Bosnijā un Hercegovinā, Serbijā un Melnkalnē. Šajā reģionā gaisa temperatūra sestdien sasniedza +42 grādus, un līdzīga svelme gaidāma ne tikai svētdien, bet arī nākamnedēļ.

Spānijā liels karstums turpinās jau vairāk nekā trīs nedēļas. Arī Itālijā gaisa temperatūra sasniedz +40 grādu.

Karstums Eiropā, kas sākās jūnija beigās, ir lielākais kopš 2003.gada, tomēr tas nav skāris plašu Eiropas ziemeļu daļu.

Šīs vasaras karstums paņēmis jau vairāku tūkstošu eiropiešu dzīvību, liecina provizoriski dati. 2003. gada vasarā mirušo skaits par vairāk nekā 70 000 pārsniedza ierastos rādītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!