Vismaz 15 cilvēki gājuši bojā un daudzi guvuši ievainojumus vētrā, kas sestdien plosījās visā Ziemeļeiropā, nodarot miljoniem dolāru lielus zaudējumus, daudzviet pārtraucot elektrības padevi un paralizējot transporta kustību.
Glābšanas dienestu amatpersonas informēja, ka piektdienas pēcpusdienā no Lielbritānijas uz austrumiem virzījās spēcīga vētra ar stiprām vēja brāzmām, lietu un sniegu. Naktī no vētras cietušas Baltijas un Skandināvijas valstis, Vācija un Polija.

Latvijā amatpersonas ziņoja, ka glābšanas dienesti meklē sešus cilvēkus no kāda zvejas kuģa, kas piektdienas vakarā cieta avāriju, mēģinot iebraukt Liepājas ostā. Kuģis ietriecās piestātnē un daļēji apgāzās.

Lietuvā, kas arī cietusi vētrā, aptuveni 100 000 cilvēku palikuši bez elektrības. Slēgta Klaipēdas osta.

Baltijas jūrā nogrimis norvēģu kravas kuģis “Sjines”, kas devās uz Klaipēdas ostu, lai veiktu remontdarbus. Neviens no pieciem kuģa komandas locekļiem nav cietis.

Vislielākos postījumus vētra nodarījusi Dānijai, kur amatpersonas informē par sešu cilvēku bojāeju un daudziem ievainotajiem. Dānijā šī ir gadsimta stiprākā vētra.

Tiek lēsts, ka materiālie zaudējumi sasnieguši vienu miljardu Dānijas kronu (78,6 miljonus latu), sestdien ziņoja Dānijas Apdrošināšanas informācijas dienests.

“Tā ir briesmīgākā vētra, kāda Dāniju piemeklējusi šajā gadsimtā,” telesabiedrības DR1 pārraidē sacīja Dānijas Meteoroloģiskā institūta amatpersona.

Dānijas glābšanas dienesti ziņoja par vairāk nekā 4000 gadījumiem, kuros vētrā cietušas ēkas, kam izsisti logi un norauti jumti.

Polijas ziemeļdaļā krītoši koki sestdien no rīta nosituši trīs cilvēkus. Vēja ātrums Polijā sestdien sasniedza 100 kilometrus stundā. Daudzviet pārrauti elektrības vadi un telefona līnijas, cietušas mājas, bet uz auto un sliežu ceļiem radušies sastrēgumi.

Gdiņas ostā Baltijas jūrā iegāzies 105 metrus augsts ceļamkrāns, kura celtspēja bija 900 tonnas.

Krītoši koki nobloķējuši dzelzceļa satiksmi starp Varšavu, Sčecinu un Gdaņsku, informēja Polijas ziņu aģentūra PAP. Pārtraukta arī lidmašīnu satiksme.

“Daudzas mājas ir atgrieztas no pasaules, jo palikušas bez elektrības,” ziņoja aģentūra. Sagaidāms, ka upuru skaits vēl palielināsies, sacīja policijas pārstāvji.

Zviedrijā, kur vētra plosījās valsts dienvidu un centrālajos rajonos, gājuši bojā divi cilvēki un vairāk nekā 125 000 ēku palikušas bez elektrības.

Elektropiegādes kompānijas “Sydkraft” un “Vattenfall” informēja, ka tiek darīts viss, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektrības padevi Skones, Dalslandes un Ničepingas rajonos.

Vētras dēļ tika slēgtas Zviedrijas lidostas un prāmju satiksme. Atcelti arī vairāki vilcienu reisi.

Vācijā gājis bojā kāds 76 gadus vecs vīrietis un vēl 16 cilvēki ievainoti.

Spēcīgais vējš, kas sasniedza ātrumu 180 kilometri stundā, norāvis jumtus vairākām mājām, bet ūdens līmenis pie Hamburgas cēlies 5,8 metrus virs jūras līmeņa.

Lielbritānijā krītošs koks nositis trīs cilvēkus. Lietus, sniegs un stiprs vējš radījis satiksmes problēmas arī Skotijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!