Foto: AFP/Scanpix

Briselē notiekošās Eiropadomes samita laikā ceturtdien, 20. oktobrī, Eiropas Savienības valstu līderi vienojušies, ka jākoncentrējas uz pasākumiem, lai turpinātu samazināt nelegālās migrācijas plūsmu uz Eiropas Savienību (ES), informē Valsts kancelejas Komunikācijas departaments.

Lai to panāktu, jāturpina strādāt, lai jau līdz šī gada beigām noslēgtu sadarbības līgumus ar piecām Āfrikas valstīm – Nigēru, Mali, Senegālu, Nigēriju un Etiopiju – par nelegālo patvēruma meklētāju atpakaļuzņemšanu. Savukārt tālākā nākotnē šādu sadarbības partneru saraksts jāpapildina arī ar citām trešajām valstīm.

Tāpat ES valstu prezidenti un premjerministri atzina, ka prioritāte ir turpmāka ES ārējo robežu stiprināšana, tostarp kopēja ārējās robežas aizsardzība. Ministru prezidents Māris Kučinskis (V) uzsvēra, ka Latvija jau šobrīd ir ieguldījusi vērā ņemamus resursus, lai apturētu nelegālo migrāciju uz ES. Tas nepieciešams gan tāpēc, lai efektīvāk nodrošinātu jau esošo nelegālo migrācijas plūsmu apturēšanu, gan arī novērstu jaunu migrācijas ceļu rašanos.

Šobrīd 38 Latvijas eksperti piedalās FRONTEX un Eiropas Patvēruma atbalsta biroja operācijās Itālijā, Grieķijā, Bulgārijā un citās valstīs. Šī darba ietvaros Latvija piedalās ar mobilās videonovērošanas kompleksu ar apkalpi, ātrgaitas kuteri ar apkalpi, helikopteri ar apkalpi, kā arī dažādiem ekspertiem, skaidro Valsts kanceleja.

Eiropadomes darba ietvaros arī analizēta situācija attiecībā uz progresu ES – Turcijas vienošanās īstenošanā. Secināts, ka šīs vienošanās īstenošana notiek, taču tai jābūt efektīvākai. Kaut arī migrācijas plūsma no Turcijas uz Grieķijas salām salīdzinājumā ar situāciju 2015. gada vasarā saglabājas maza, tomēr tā turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!