Foto: AP/Scanpix
Laikā, kad Spānija cīnās ar Katalonijas krīzi un divi Ziemeļitālijas reģioni sarīkojuši referendumus par autonomijas paplašināšanu, Eiropai būtu jābaidās no mazu valstu veidošanās, svētdien intervijā Itālijas laikrakstam "Il Messaggero" norādījis Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Antonio Tajāni.

Tajāni sacīja, ka Eiropai, protams, jābaidās no mazu valstu rašanās, un tāpēc neviens Eiropā negrasās atzīt Katalonijas neatkarību. "Pat [Lielbritānijas premjerministre] Terēza Meja, kas mokās ar "Breksitu", paziņojusi, ka Apvienotā Karaliste nekad neatzīs Kataloniju," norādīja Tajāni.

"Spānija pēc savas vēstures ir vienota valsts ar daudziem autonomiem reģioniem, ar daudzveidīgiem iedzīvotājiem, kas arī runā dažādās valodās, bet ir arī daļa no vienotas valsts," sacīja Tajāni. "Mēs nestiprinām Eiropu, graujot valstiskumu," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Itālijas Lombardijas un Venēcijas (Veneto) reģionos svētdien notikušajos referendumos vairākums dalībnieku atbalstīja reģionu autonomijas paplašināšanu. Lai gan šo referendumu rezultāti nebūs tiesiski saistoši, pārliecinošs atbalsts lielākai autonomijai var stiprināt politiķus, kas vēlas vairāk nodokļu maksātāju naudas atstāt savos reģionos, kā arī lielāku teikšanu tādās jomās kā drošība, migrācija, izglītība un vide.

Tajāni norādīja, ka šos referendumus atļāva Itālijas konstitucionālā tiesa, bet Katalonijā referendums tika sarīkots bez Spānijas valdības un tiesas atļaujas. "Spānijā runa nav par autonomiju, bet neatkarības pasludināšanu, nepakļaujoties likuma varai un Spānijas konstitūcijai," uzsvēra EP prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!