Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus Strasbūras plenārsesijas laikā, Eiropadomes prezidents Donalds Francišeks Tusks aizkaitināja vairākus EP politisko grupu līderus, aicinot pēc "Brexit" samazināt eiroparlamentāriešu skaitu.

"Viens no jautājumiem, kas mums tuvākajā nākotnē ir jārisina, ir Eiropas Parlamenta sastāvs. Tas ir svarīgs jautājums gan demogrāfijas, gan "Brexit" dēļ. Es piedāvāju vienkāršu risinājumu – mazāk valstu, mazāk mandātu," Tusks norādīja. "Ja gribi iet ātri, ej viens, ja gribi iet tālu, ej kopā. Domāju, ka mums ir iespēja darīt abus," viņš skaidroja savu ierosinājumu.

Parlamentu patlaban veido 751 deputāts. Lai gan Tusks neminēja, vai viņš pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES ierosina mandātu skaitu samazināt par 73 britu deputātu aizņemto mandātu skaitu vai kā citādi, Eiropadomes prezidenta ieteikums saņēma asu deputātu pretreakciju.

Džiani Pitela, kurš vada EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu, paziņoja, ka parlamentu mandātu skaits var būt tikai paša parlamenta iniciatīva un tā esot tikai parlamenta paša darīšana.

Arī Eiropas liberāļu un demokrātu apvienības līderis Gijs Verhofštats Tuskam norādīja, ka par EP sastāvu lems tikai pats parlaments. "Nepieļausim, ka jūs ierobežojat mūsu tiesības uz demokrātiju," viņš paziņoja.

Tusks vēlāk atbildes runā uzsvēra, ka ir pārprasts, jo EP deputātu skaita maiņa nebūt nav viņa vai Eiropadomes ambīcija. "Tikai aicinu visus kopā – Eiropas Parlamentu un Eiropadomi – meklēt risinājumus. Tas ir mūsu pienākums," viņš skaidroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!