Foto: AFP/Scanpix
Tiesa Francijā atzinusi 88 gadus veco Liliānu Betankūru - kosmētikas līdzekļu ražotāja "L'Oreal līdzīpašnieci - par rīcībnespējīgu un nolēmusi, ka viņa nododama radinieku aizbildnībā, pirmdien informē aģentūra AFP.

Kā informējusi Betankūras meitas Fransuāzas Betankūras - Maijersas advokāte, cienījamā vecuma kundzi aprūpēs viņas mazdēls, bet 20 miljardu eiro (14 miljardu latu) vērtos aktīvus pārvaldīs meita.

Tiesa atzinusi, ka Liliāna vairs pilnībā neatbild par savu rīcību, jo viņu nomāc vecuma plānprāts un Alcheimera slimība. Šādu diagnozi septembrī sniegusi ārstu komisija. Eksperti norāda, ka slimību iespaidā miljardierei esot problēmas ar uztveri, zūd laika izjūta, pastāv atmiņas traucējumi, rodas runas un loģiskās domāšanas problēmas.

Medicīniskā ekspertīze tika veikta pēc tiesas rīkojuma un Betankūras meitas Fransuāzas prasības. Viņa jau kopš 2009. gada pūlas panākt, lai māti atzīst par rīcībnespējīgu.

Dažas dienas pirms tiesas Liliāna Betankūra žurnālistiem paziņoja, ja viņu izlems atdot radinieku apgādībā, tad viņa pametīs Franciju.

Kā ziņots, žurnāls "Forbes" miljardieru sarakstā Betankūra ilgstoši atzīta par vienu no Eiropas bagātākajām sievietēm. Viņas vārds pēdējā laikā izskanējis saistībā ar politiskās korupcijas skandālu, kurā tiek minēts arī pašreizējā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī vārds.

Vēl 2010. gada decembrī tika ziņots, ka Betankūra ar meitu panākusi izlīgumu, taču vēlāk nesaskaņas atjaunojušās.

Juridiskā stīvēšanās starp abām sievietēm sākās pēc tam, kad noskaidrojās, ka Betankūra dāsni apdāvinājusi savu draugu, slavenību fotogrāfu Fransuā Marī Banjē (20 gados viņš no vecās kundzes saņēmis vairāk nekā miljardu eiro ( 700 miljonu latu) vērtas dāvanas),  un iekļāvusi viņu savā testamentā.

Betankūra-Maijersa uzskatīja, ka Banjē manipulē ar viņas māti, un pieprasīja lai tiesa veselības stāvokļa dēļ Liliānu atzīst par rīcībnespējīgu.

Jau tā skandalozā tiesāšanās par sensacionālu kļuva pagājušā gada rudenī - izmeklēšanas laikā noskaidrojās L. Betankūras saistība ar izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un nelikumīgiem ziedojumiem valdošajai partijai un tās līderim,  Sarkozī. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!