Foto: AP/Scanpix

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) pieņēmusi rezolūciju, kurā mudina Krieviju pārtraukt destabilizēt situāciju Ukrainā un nefinansēt prokrieviskos kaujiniekus, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

"Asambleja aicina Krievijas valdību atturēties no situācijas destabilizēšanas Ukrainā, kā arī no nelikumīgo bruņoto grupu finansēšanas un militāras atbalstīšanas, kā arī aicina ietekmēt tās, lai pilnībā tiktu izpildīti Minskas vienošanās nosacījumi," teikts rezolūcijā.

Rezolūcijā Krievija tiek aicināta atbrīvot apcietināto ukraiņu piloti Nadeždu Savčenko un visus pārējos "kara ķīlniekus", kuri visi "nelikumīgi tiek turēti Krievijas cietumos", raksta aģentūra UNIAN.

Dokumentā arī nosodīti "tā sauktie humānie konvoji", norādot, ka tāda Krievijas rīcība ir starptautisko tiesību pārkāpums un ka patiesībā šīs kravas automašīnas nav nekāds humānais konvojs.

Vēstīts, ka Rietumu nosodījums Krievijai pieaudzis pēc 24. janvārī notikušās Mariupoles dzīvojamo rajonu apšaudīšanas ar "Grad" raķetēm, kā rezultātā gāja bojā desmitiem civiliedzīvotāju, bet vairāk nekā 100 guva ievainojumus.

Apšaudē tiek vainoti prokrieviskie kaujinieki, kurus atbalsta un apbruņo Maskava. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji secināja, ka Mariupole apšaudīta no prokrievisko spēku kontrolētajām teritorijām.

Situācija Ukrainas austrumos ievērojami saasinājusies pēdējās divās nedēļās. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās šonedēļ zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!