Foto: Europa.eu

Tā kā ASV Nacionālā drošības aģentūra varētu būt izmantojusi Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju datus viņu izspiegošanai, ES vajadzētu apturēt nolīgumu par banku datu apmaiņu ar ASV, ko noslēdza, lai palīdzētu ASV īstenot Teroristu finansēšanas izsekošanas programmu, teikts Eiropas Parlamenta deputātu trešdien pieņemtajā rezolūcijā.

Rezolūciju pieņēma ar nelielu balsu pārsvaru — 280 balsīm par, 254 pret un 30 atturoties.

Lai arī Eiropas Parlamentam nav oficiālu pilnvaru ierosināt starptautiska nolīguma darbības apturēšanu vai izbeigšanu, Eiropas "Komisijai nāksies rīkoties, ja Parlaments atsauks savu apstiprinājumu šim Nolīgumam", saka deputāti, norādot, ka Parlaments to varētu ņemt vērā, apsverot to, vai sniegt piekrišanu kādam citam starptautiskam nolīgumam.

Deputāti nosoda to, ka neviena dalībvalsts nav veikusi izmeklēšanu par šo jautājumu un aicina tām sniegt atļauju attiecīgo izmeklēšanu veikt Eiropola Kibernoziedzības centram. Vajadzīga neatkarīga tehnisku izmeklēšanu "uz vietas", lai pārbaudītu apgalvojumus par ASV iestāžu iespējamu neatļautu piekļuvi SWIFT serveriem, norāda deputāti.

Deputāti arī uzdod Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejai turpināt īpašo pārbaudi saistībā ar ES pilsoņu novērošanu, lai padziļināti izmeklētu iespējamos pārkāpumus.

Tiek norādīts, ka nolīgumi ar ASV par datu kopīgu lietošanu ir jābalsta uz saskaņotu datu aizsardzības tiesību sistēmu, juridiski saistošiem personas datu aizsardzības standartiem, tostarp attiecībā uz mērķa ierobežojumu, datu minimizāciju, informāciju, piekļuvi, labošanu, dzēšanu un tiesisko aizsardzību.

Nolīgums starp ES un ASV par finanšu ziņojumapmaiņas datu apstrādi un nodošanu ASV, lai īstenotu Teroristu finansēšanas izsekošanas programmu, stājās spēka 2010. gada augustā. Tomēr saskaņā ar nesenām publikācijām presē ASV Nacionālās drošības aģentūra ieguvusi datus par finanšu pārvedumiem un citus saistītus datus, kas bijuši Beļģijas uzņēmuma SWIFT (ziņojumapmaiņas pakalpojumu sniedzēja) rīcībā. Ja šīs ziņas izrādītos patiesas, tās nepārprotami liecinātu par ES un ASV nolīguma pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!