Foto: AFP/Scanpix

Cīņā pret arvien pieaugošajiem terorisma draudiem, Eiropas Parlaments ceturtdien atbalstījis jaunos Eiropas Savienības pretterorisma noteikumus.

Direktīva ir domāta pašreizējo pretterorisma noteikumu atjaunošanai, jo sevī iekļauj iepriekš neminētus draudus. Jaunie noteikumi ir domāti, lai apturētu ārvalstu kaujiniekus, kas regulāri pārvietojas starp konfliktu zonām, radot terorisma draudus, kā arī tā saucamos "vientuļos vilkus", kuri iespējamos uzbrukumus plāno vienatnē.

Eiropas Parlamenta ziņotāja Monika Holmeiere no Vācijas debatēs pirms balsojuma sacīja, ka svarīgi ir pārkāpējus apturēt, pirms uzbrukums ir noticis. Tāpat viņa uzsvēra, ka līdz ar drošības stiprināšanu, jānodrošina arī iedzīvotāju pamattiesību aizstāvība.

Esošie noteikumi papildināti ar darbībām, kuru veikšana turpmāk tiks kriminalizēta un atzīta kā gatavošanās teroraktam. Sodāmo darbību vidū minēta izceļošana no Eiropas Savienības, lai pievienotos teroristu grupējumam, atgriešanās Eiropā ar mērķi veikt teroraktu, citu vervēšana terorismam, apmācību saņemšana un sniegšana terorisma nolūkos.

Tāpat par kriminālu pārkāpumu atzīta terorakta atbalstīšana un līdzdalība tajā, uzbrukuma mēģinājumi, publiska terorakta cildināšana un terorisma finansēšana.

Pieņemtais likums papildināts ar noteikumiem, kas paredz tūlītēju palīdzības sniegšanu terorisma upuriem. Eiropas Savienības dalībvalstu pienākumos ietilps iedzīvotāju informēšana par to, kurā slimnīcā atrodas viņu radinieki. Tāpat cietušajiem būs jāpalīdz nokļūt savā izcelsmes valstī un jāsniedz medicīniska un psiholoģiska palīdzība, kā arī jāsniedz finansiāla un juridiska rakstura konsultācijas.

Eiropas Savienības dalībvalstīm tiks doti 18 mēneši, lai jaunos pretterorisma noteikumus iekļautu nacionālajos tiesību aktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!