Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) apstiprina kopīga vadības štāba izveidi operācijām ārpus bloka teritorijas, pirmdien paziņojusi Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena.

ES augstākā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni norādīja, ka tas sniegs "daudz efektīvāku pieeju esošajām militārajām apmācības misijām".

Fon der Leiena skaidroja, ka tās ES dalībvalstis, kas nevēlēsies tieši iesaistīties, varēs piedalīties novērotāju statusā. "Tie, kas nav Eiropas Savienības locekļi, piemēram, Norvēģija vai Lielbritānija varēs pievienoties selektīvā kārtā, iesaistoties konkrētos projektos vai misijās," sacīja fon der Leiena, piebilstot, ka norvēģi un briti ir ļoti ieinteresēti.

Tomēr Lielbritānija ir viena no ES valstīm, kas uzskata, ka blokam nevajadzētu tērēt naudu, darot līdzīgas lietas kā NATO. Ierodoties uz sanāksmi, Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons aicināja Eiropas partnerus "ciešāk sadarboties ar NATO, lai izvairītos no nevajadzīgas dubultošanās un struktūrām".

Bet fon der Leiena pauda pārliecību, ka šādu komandas centru izveidošana jau sen bijusi nepieciešama. "Mēs spērām ļoti nozīmīgu soli tuvāk Eiropas drošības un aizsardzības savienībai, jo mēs esam palikuši ļoti konkrēti," viņa piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!