Foto: Imago/Scanpix/LETA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien, 12. jūlijā, aicinājis Eiropas valstis ieņemt stingrāku nostāju pret Irānu un nogriezt visu finansējumu, ko Teherāna var izmantot nestabilitātes veicināšanai Tuvajos Austrumos.

Pompeo tikās ar Eiropas valstu amatpersonām Briselē pēc NATO samita un aicināja viņus atbalstīt ASV vadībā izdarīto ekonomisko spiedienu uz Irānu.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos – Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija –, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

"Mēs lūdzam mūsu sabiedrotos un partnerus pievienoties mūsu ekonomiskā spiediena kampaņai pret Irānas režīmu," pirms sarunām sociālajā vietnē "Twitter" paziņoja Pompeo.

"Mums jānogriež viss finansējums, ko režīms izmanto terorisma un konfliktu finansēšanai. Nav iespējams pateikt, kad Irāna var mēģināt veicināt terorismu, vardarbību un nestabilitāti kādā no mūsu valstīm," paziņoja Pompeo, vietnē "Twitter" publiskojot karti, kurā Irāna apsūdzēta vismaz 11 teroristu uzbrukumu finansēšanā Eiropā kopš 1978. gada.

Pompeo paziņoja, ka "Irāna turpina sūtīt ieročus uz Tuvajiem Austrumiem, klaji pārkāpjot ANO Drošības padomes rezolūcijas". Viņš piebilda, ka "Irānas režīms vēlas sākt nepatikšanas visur, kur spēj. Mūsu atbildība ir to apturēt".

ASV amatpersonas ir brīdinājušas ārvalstu valdības pārstāt pirkt naftu no Irānas vai arī rēķināties ar sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!