Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) šodien pieņēma regulējumu par Eiropas Savienības (ES) un ASV tā dēvēto privātuma vairogu, kas aizsargās ikvienas personas datus, kad tie tiks pārsūtīti no ES uz ASV, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Tāpat jaunais regulējums nodrošinās juridisko noteiktību uzņēmumiem, kuri izmanto transatlantisko datu pārsūtīšanu.

Saskaņā ar jauno regulējumu ASV Tirdzniecības departaments regulāri atjauninās un pārskatīs iesaistīto uzņēmumu sarakstu ar mērķi pārliecināties, ka uzņēmumi ievēro noteikumus, kurus paši ir apņēmušies pildīt. Ja uzņēmumi noteikumus neievēros, tiks piemērotas sankcijas un tie tiks svītroti no saraksta. Gadījumā, kad "privātuma vairogā" iesaistīts uzņēmums pārsūtīs datus, striktāki nosacījumi attiecībā uz datu tālāku pārsūtīšanu trešajām personām garantēs tādu pašu aizsardzības līmeni.

Tāpat ASV ir sniegusi ES garantijas, ka tiks noteikti skaidri ierobežojumi, aizsardzības pasākumi un uzraudzības mehānismi attiecībā uz valsts iestāžu piekļuvi personas datiem tiesībaizsardzības un valsts drošības nolūkos. Tāpat pirmo reizi vēsturē ikvienai personai ES būs iespēja izmantot tiesiskās aizsardzības mehānismus šajā jomā. ASV ir izslēgusi nediferencētas masveida novērošanas iespēju attiecībā uz personas datiem, kas tiek pārsūtīti uz ASV saskaņā ar ES un ASV "privātuma vairoga" regulējumu.

EK arī norāda, ka ikvienam iedzīvotājam, kurš uzskata, ka viņa dati privātuma vairoga shēmā ir tikuši ļaunprātīgi izmantoti, būs pieejami vairāki nedārgi strīdu izšķiršanas mehānismi. Ar ES iedzīvotāju pārsūdzības iespējām valsts drošības jomā nodarbosies ombuds, kas ir neatkarīgs no ASV izlūkdienestiem.

Savukārt ar ikgadējā kopīgās pārskatīšanas mehānisma palīdzību tiks uzraudzīta ''privātuma vairoga'' darbība, tostarp saistības un garantijas attiecībā uz piekļuvi datiem tiesībaizsardzības un valsts drošības nolūkā. Ek un ASV Tirdzniecības departaments veiks šo pārskatīšanu, piesaistot valstu izlūkdatu ekspertus no ASV un Eiropas datu aizsardzības iestādēm. Komisija izmantos visus pārējos pieejamos informācijas avotus un iesniegs publisku ziņojumu Eiropas Parlamentam un Padomei.

Kopš privātuma vairoga regulējuma projekta iesniegšanas februārī EK ir ņēmusi vērā Eiropas datu aizsardzības iestāžu un Eiropas Datu aizsardzības uzraudzītāja atzinumus, kā arī Eiropas Parlamenta rezolūciju, iekļaujot vairākus papildu precizējumus un uzlabojumus. EK un ASV jo īpaši vienojās par papildu skaidrojumiem attiecībā uz datu lielapjoma vākšanu, ombuda mehānisma nostiprināšanu, skaidrākiem pienākumiem uzņēmumiem attiecībā uz datu saglabāšanu un tālāku pārsūtīšanu.

EK arī norāda, ka lēmums par aizsardzības līmeņa pietiekamību šodien tiks paziņots dalībvalstīm un līdz ar to stāsies spēkā nekavējoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!