Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienībā (ES) pagājušajā gadā reģistrēti vairāk nekā 200 veiksmīgi vai izjaukti teroristu uzbrukumi, pirmdien paziņojis Eiropola Pretterorisma centrs.

2015. gadā ES teroraktos nogalināts 151 cilvēks un vairāk nekā 360 ievainoti, norādīja Eiropola Pretterorisma centra vadītājs, piedāvājot ieskatu Eiropola ikgadējā ziņojumā par terorisma tendencēm. Ziņojums tiks publicēts tuvākajās nedēļās, un tas balstās uz datiem, kas iegūti bloka dalībvalstīs.

ES valstis ziņoja par 211 teroristu uzbrukumiem, kas īstenoti vai novērsti.

Saistībā ar tiem arestēti vairāk nekā 1000 cilvēku.

Uzbrukumus ar vislielāko upurus kaitu veikuši džihādisti.

Džihādisti tiek turēti aizdomās par 17 uzbrukumiem, kuros nogalināti 150 cilvēki. Saistībā ar džihādistu aktivitātēm veikti 667 aresti.

Ziņojumā secināts, ka teroristu šūniņas, kas gatavas pastrādāt uzbrukumus ES, lielākoties bāzējas iekšzemē, bet tām ir saites ar teroristu organizāciju "Islāma valsti".

Nopietnus draudus rada arī tā dēvētie vientuļie vilki - eiropieši, kas devušies uz Sīriju un Irāku cīnīties kopā ar ekstrēmistiem un pēc tam atgriežas Eiropā.

Eiropola Pretterorisma centra direktors norādīja, ka konflikta zonas, piemēram, Sīrijā, Irākā un Libānā padara šos teroristus vēl bīstamākus, jo sniedz iespēju viņiem apgūt kaujas prasmes un zināšanas un iespējas uzbrukumu sarīkošanai.

Vienlaikus viņš atklāja, ka pastāv arī bažas par teroristu apmācīšanu arī citos reģionos, piemēram Balkānu Rietumos.

Eiropola ziņojumā secināts, ka 168 aresti veikti saistībā ar nacionālistu un separātistu aktivitātēm, bet kreiso un anarhistu uzbrukumu skaits bijis zemākais kopš 2006.gada, proti, saistībā ar tiem veikti tikai 67 aresti.

Kreiso uzbrukumos pērn nogalināts viens cilvēks - Grieķijā.

Galēji labējie ekstrēmisti tikmēr 2015. gadā pastiprinājuši savas aktivitātes. ES dalībvalstis ziņojušas par deviņiem šādiem uzbrukumiem, kamēr 2014. gadā nebija neviena tāda. Turpretī arestēto galēji labējo ekstrēmistu skaits savukārt sarucis no 34 uz 11.

Kopumā teroristu uzbrukumi ES liecina par "labāku teroristu koordināciju" nekā iepriekš, secinājis Eiropola Pretterorisma centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!