Foto: stock.xchng

Krīze piemeklējusi Eiropas vīna ražotājus – vairākās valstīs strauji kritusies vīnogu raža. Ar šo problēmu saskārušās Portugāle, Francija, Spānija, Itālija un Grieķija, vēsta aģentūra "Reuters".

"Dažos apgabalos ražība samazinājusies vairāk nekā par 40%. Var gadīties, ka beigās tā būs 20 – 30%," aģentūra citē Portugāles vīnogu audzētāju Devidu Beverstoku.

Vēl dramatiskāka situācija ir Francijas reģionā Burgundijā, kur dažās komūnās krusa ir iznīcinājusi 80% ražas. Luārā, kur vīnkopji tikko sākuši ievākt ražu, tā būšot ievērojami zemāka par normu. To pašu apgalvo arī Spānijas vīnkopji.

Itālijā lielā karstuma dēļ strauji kritusies vairāku šķirņu vīnogu raža. Līdzīga situācija ir arī Grieķijā, kur šī vasara bijusi sausākā kopš 1897. gada, atsaucoties uz ekspertiem, vēsta "Reuters".

"Rezultātā ražas novākšana sākās ātrāk nekā plānots un tā izrādījās gandrīz par 20% zemāka," aģentūra citē Grieķijas vīnogu audzētāju Steriosu Butalisu.

Par laimi vīna cienītājiem eksperti nomierina – vīna cenām nevajadzētu paaugstināties. "Ja Eiropā pieaug vīnogu cenas, tas nenozīmē, ka palielinās vīna cena patērētājam. Vīna ražošanas uzņēmumi kā likums saglabā cenas stabilā līmenī," aģentūrai atklājis žurnāla "American Association of Wine Economists" redaktors.

Pretēji karstumam Eiropas kontinentālajā daļā, Lielbritānijā šogad bijusi aukstākā vasara 15 gadu laikā, kā rezultātā strauji kritusies ābolu raža, norāda "Reuters".

Jau vēstīts, ka Eiropas centrālo un rietumu daļu šovasar skāris intensīvākais karstuma vilnis pēdējos gados. Vairākās Eiropas valstīs tika pārspēti gadiem veci karstuma rekordi, bet sausuma dēļ vairākās valstīs plosījās mežu ugunsgrēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!