Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas eiroskeptiskie laikraksti trešdien kā "satriecošu atzīšanos neveiksmē" cildina Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera nesenos izteikumus, ka Eiropas Savienība (ES) par daudz iejaucas cilvēku privātajās dzīvēs.

Eiropas Parlamenta sesijā otrdien atbildot uz jautājumiem saistībā ar 23. jūnijā gaidāmo Lielbritānijas referendumu par turpmāko dalību ES, Junkers sacīja: "Eiropas projekts ir zaudējis daļu savas pievilcības. Viens no iemesliem, kāpēc Eiropas pilsoņi atkāpjas no Eiropas projekta, ir tas, ka mēs iejaucamies pārāk daudzās privātās dzīves jomās un ir pārāk daudz jomu, kurās dalībvalstis spēj pašas rīkoties labāk."

Vienlaikus Junkers sacīja, ka ir pret augstākas prioritātes noteikšanu nacionālajiem, nevis Eiropas risinājumiem, skaidrojot, ka šāda pieeja beigsies "drupās".

"Tie, kas vēlas mazāk Eiropas un vēlas vairāk nacionālas valstis, iegūs nacionālas valstis, kas nespēj darboties patstāvīgi, un ES, kas pasaulē vairs netiks cienīta," viņš sacīja.

Laikraksts "Daily Express", kas iestājas par Lielbritānijas izstāšanos no ES, Junkera izteikumus raksturo kā "satriecošu atzīšanos neveiksmē".

Šādi izsakoties, Junkers "atzīst, ka sabiedrība izjūt riebumu pret ES", skaidro "Daily Express".

Laikraksts arī citē kampaņas "Vote Leave" ("Balso par aiziešanu!") vadītāju Metjū Eliotu, kurš teicis: "Pat eirokrāti atzīst, ka ES nestrādā Eiropas labā."

"23. jūnijā mēs varam padzīt šo nepopulāro un nelaimīgo ES prezidentu un tā vietā tērēt mūsu naudu mūsu prioritātēm," viņš piebilda.

Konservatīvās partijas pārstāvis britu parlamentā Kregs Makinlijs laikrakstam atzina: "Junkeram ir taisnība, ka ES ir nepopulāra un par daudz iejaucas. Tā ir zaudējusi cieņu."

"Būtu drošāk teikt ardievas eiro naudasmaisiem, tādiem kā Žans Klods un viņa ES tiesnešiem, kas jaucas citu darīšanās," viņš piebilda.

Laikraksts "The Times" visu pirmo lappusi velta Junkera spriedumiem, bet "Daily Mail" norāda: "Iespējams, viņš cenšas Lielbritānijā nomierināt skeptiķus, jo viņš zina ja mēs aiziesim, citi sekos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!