Foto: AFP/Scanpix

Valstīm Āfrikā un Tuvajos Austrumos būtu jāpiedāvā pozitīvu un negatīvu stimulu kopums, lai palīdzētu tām ierobežot migrācijas plūsmu, otrdien ierosinājusi Eiropas Komisija (EK).

Pēc vairāk nekā miljona patvēruma meklētāju ierašanās pagājušajā gadā Eiropas Savienība (ES) šogad panāca vienošanos ar Turciju par migrācijas ierobežošanu.

Vienošanās paredz, ka Turcija uzņems atpakaļ nelegālos imigrantus, kas ierodas Grieķijas salās, apmaiņā pret ES pretimnākšanu vairākos jautājumos, tostarp miljardiem eiro lielu palīdzību un bezvīzu režīmu.

Itālija, kas ir galvenais mērķis migrantiem, kas dodas ceļā no Lībijas krastiem, mudināja ES piedāvāt arī Āfrikas valstīm naudu par robežu stiprināšanu, atdarinot ar Turciju panākto vienošanos.

EK viceprezidents Franss Timmermanss otrdien sacīja, ka šādas vienošanās varētu palīdzēt glābt dzīvības Vidusjūrā, atgriezt lielāku daļu imigrantu no Eiropas atpakaļ uz to izcelsmes valstīm un ļautu bēgļiem palikt tuvāk savām mājām.

"Mēs ierosinām izmantot pozitīvu un negatīvu iniciatīvu sajaukumu, lai atalgotu tās trešās valstis, kas vēlas efektīvi sadarboties ar mums, un lai nodrošinātu, ka pastāv sekas tām, kas to nedara," ES likumdevējiem Strasbūrā paziņoja Timmermanss.

Šādus līgumus vispirms būtu jāmēģina noslēgt ar Jordāniju, Libānu, Nigēru, Nigēriju, Senegālu, Mali un Etiopiju, kā arī jāpaplašina sadarbība ar Tunisiju un Lībiju, norādīja Timmermanss.

Viņš atklāja, ka šim plānam nākamos piecus gadus tiks atvēlēti astoņi miljardi eiro. Lielākā daļa naudas nāks no iepriekšējiem solījumiem, un EK pievienos vēl 500 miljonus eiro fondam, kas izveidots Āfrikas atbalstam, un aicinās ES dalībvalstis sekot šim piemēram.

Nauda tiks atvēlēta tādiem mērķiem kā robežkontroles un patvēruma piešķiršanas procedūru stiprināšana, kontrabandas apkarošana un atgriezto imigrantu integrēšana.

Iecerēts arī uz galvenajām imigrantu izcelsmes un tranzīta valstīm nosūtīt ES amatpersonas, lai palīdzētu cīņā ar cilvēku kontrabandu.

Vēlāk šogad EK plāno izveidot 3,1 miljarda eiro lielu fondu investīciju sekmēšanai jaunattīstības valstīs, paredzot līdz 31 miljardam lielu finansējumu valsts un privātajā sektorā.

Fonds, kura mērķis ir uzlabot uzņēmējdarbības vidi konkrētajās valstīs, varētu pieaugt līdz 62 miljardiem eiro, ja ES dalībvalstis atsauksies EK aicinājumam.

Ierosinātais fonds būtu "revolūcija mūsu pieejā" sadarbībā attīstības veicināšanai, Eiropas Parlamentam sacīja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Humānās palīdzības organizācija "Oxfam" savukārt pārmeta EK, ka tā mēģina piekukuļot nabadzīgās valstis un slēgt vienošanās ar represīviem režīmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!