Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien paziņoja, ka panākusi vienošanos ar Krievijas valsts dabasgāzes kompāniju "Gazprom", kas tikusi apsūdzēta dominējošā stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs Centrālajā un Austrumeiropā, tādējādi uzņēmumam izvairoties no naudassoda piemērošanas.

Šī vienošanās panākta pēc tam, kad "Gazprom" piekritis Austrumeiropā noteikt standarta cenas salīdzinājumā ar pārējo Eiropu, kā arī atteikties no prasības, kas klientiem ierobežo gāzes reeksportu. Vienošanās paredz, ka uzņēmumam būs jālikvidē jebkādi ierobežojumi attiecībā uz gāzes pārrobežu tālākpārdošanu un jānodrošina gāzes netraucēta plūsma starp ES dalībvalstīm, tostarp Baltijas valstīm un Bulgāriju, lai panāktu labāku izolēto tirgu integrāciju, skaidro EK.

Šī vienošanās "Gazprom" nodrošina iespēju izvairīties no naudassoda vairāku miljardu eiro apmērā, kā arī palīdz mazināt saspīlējumu Krievijas un rietumvalstu attiecībās, kas pasliktinājušās saistībā ar Ukrainu, karu Sīrijā un Kremļa iespējami īstenotām manipulācijām.

"Šodienas lēmums novērš "Gazprom" radītus šķēršļus, kas traucē gāzes neierobežotai plūsmai Centrālajā un Austrumeiropā," norāda ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere. Vestagere uzsver, ka šī vienošanās kompānijai nosaka stingras prasības un nodrošina pielāgotu noteikumu kopumu turpmākai "Gazprom" darbībai. Komisija uzsver, ka gadījumā, ja "Gazprom" šos noteikumus pārkāps, tai draudēs naudassods 10% apmērā no uzņēmuma gada apgrozījuma.

Vienlaikus gan EK vēsta, ka kompānija varētu būt izmantojusi savu dominējošo tirgus stāvokli, lai piecās Centrālās un Austrumeiropas valstīs - Bulgārijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā - noteiktu augstākas gāzes cenas. Tikmēr "Gazprom" vēsta, ka ir apmierināts ar panākto vienošanos, kas "sniedz saprātīgāko iznākumu visa Eiropas gāzes tirgus atbilstošai funkcionēšanai."

Jau vēstīts, ka EK 2015.gada aprīlī oficiāli izvirzīja apsūdzības "Gazprom" saistībā ar dominējošā tirgus stāvokļa ES ļaunprātīgu izmantošanu. EK informēja, ka "Gazprom" ir ievērojami traucējusi konkurencei Centrālās un Austrumeiropas gāzes tirgos, kuros Krievijas kompānija ir izteikti vadošais piegādātājs.

ES apsūdzēja "Gazprom" par ES vienotā tirgus noteikumu pārkāpšanu, liedzot gāzes tālākpārdošanu starp ES valstīm, kas ļāvis gāzes koncernam noteikt negodīgas cenas. 2012.gada septembrī EK sāka oficiālu izmeklēšanu par "Gazprom" darbību gāzes tirgū Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā un Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!