Foto: AFP/Scanpix

Lai palīdzētu nodrošināt bloka ārējās robežas, Eiropas Komisija (EK) izstrādājusi priekšlikumus Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūrai ar 1000 darbiniekiem, piektdien atklāja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

Avramopuls drošības jautājumiem veltītā konferencē Romā norādīja, ka ES dalībvalstu varasiestādes pārslogojis bezprecedenta nelegālo imigrantu un bēgļu pieplūdums, prasot Eiropas mēroga risinājumu.

"Nacionālās varasiestādes dara, ko spēj, bet tās nebija gatavas tādam" bēgļu un nelegālo imigrantu pieplūdumam, sacīja komisārs.

"Mums nepieciešams kaut kas vispusīgāks un labāk strukturēts," viņš uzsvēra.

Avramopuls atklāja, ka jaunās aģentūras uzdevumi būtu ES robežu aizsargāšana, atbalsta sniegšana imigrantiem un glābšanas un meklēšanas operāciju veikšana.

Aģentūrā būtu aptuveni 1000 darbinieku un tai būtu tiesības iejaukties tur, kur to nespēj dalībvalstu varasiestādes, viņš piebilda.

"Neviens nekad neiekļūtu ES teritorijā, neakceptējot mūsu savienības noteikumus," sacīja Avramopuls.

Jaunā aģentūra cieši sadarbotos ar bēgļu uzņemšanas centriem, ko plānots izveidot Grieķijā un Itālijas dienvidos, lai nodrošinātu labāku imigrantu identificēšanu un reģistrēšanu.

Vieglums, ar kādu nelegālie imigranti var iekļūt Eiropā neidentificēti, piesaistījis sabiedrības uzmanību pēc Parīzes teroraktiem, kuru sarīkotāju vidū bija personas, kas ieradās Eiropā caur Grieķiju, izliekoties par bēgļiem.

Brisele ir brīdinājusi Grieķiju un Itāliju, ka tās neievēro ES noteikumus, saskaņā ar kuriem tām jānoņem pirkstu nospiedumi visiem imigrantiem, kas ierodas ES caur to teritoriju.

EK ierosinājums par jaunas aģentūras izveidošanu, visticamāk, saskarsies ar pretestību no dalībvalstīm, kuras iebilst pret jebkādu bloka institūciju un pilnvaru paplašināšanu. EK priekšlikumam nepieciešams arī Eiropas Parlamenta (EP) un bloka dalībvalstu valdību atbalsts.

Avramopuls norādīja, ka dalībvalstis nevar atrisināt šo problēmu vienas pašas.

"Mums nepieciešams vairāk instrumentu mūsu rokās, un šis būs vēl viens instruments mūsu rīcībā," viņš piebilda.

"Mums tas ir nepieciešams. Mēs atklājām, ka mums patiešām nepieciešams izveidot šo aģentūru (..) pēc iespējas ātrāk," norādīja Avramopuls.

Viņš sacīja, ka EP šī ideja tiks apspriesta nākamajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!