Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien sākusi tiesiskas darbības pret varasiestādēm septiņās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, tostarp Vācijā un Lielbritānijā, par nespēju cīnīties pret kaitīgo izmešu falsificēšanu, ko atklājis Vācijas autoražotāja "Volkswagen" skandāls.

"EK šodien sākusi darbības pret septiņām dalībvalstīm, ņemot vērā, ka tās nav spējušas pildīt savas saistības attiecībā pret ES noteikumiem," norāda komisija.

"Volkswagen" pērn septembra beigās izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkotas ar konkrētu dīzeļdzinēju tipu, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Brisele saņēma asu kritiku par nespēju rīkoties pret "Volkswagen" salīdzinājumā ar ASV, kur varasiestādes ne tikai atklāja pārkāpumus, bet arī panāca 16,5 miljardu dolāru (14,8 miljardu eiro) vērtu izlīgumu ar uzņēmumu.

Taču EK trūkst pilnvaras, lai cīnītos ar "Volkswagen". Ikdienas automašīnu nozares pārvaldība, tostarp jaunu automobiļu modeļu apstiprināšana lietošanai satiksmē ir nacionālo valdību pārziņā.

"Likuma ievērošana vispirms ir autoražotāju pienākums. Taču valstu varasiestādēm ES jānodrošina, ka autoražotāji patiesībā šos likumus ievēro," norāda ES iekšējā tirgus, rūpniecības un uzņēmējdarbības komisāre Elžbeta Beņkovska.

EK tā dēvētā pārkāpumu procedūra ir pirmais solis garā juridiskā procesā, kas var paredzēt iesūdzēt dalībvalstis ES Tiesā par Eiropas likumu pārkāpumiem.

Tiesiskās darbības sāktas arī pret Čehiju, Grieķiju, Lietuvu, Luksemburgu un Spāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!