Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) sākusi tiesisko procedūru pret Poliju par vienu no tās tiesu sistēmas reformām, trešdien paziņojis EK viceprezidents Franss Timmermanss.

EK lēmumu pamatoja ar to, ka pieņemtais likumus paredz atšķirīgus tiesnešu pensionēšanās vecumus sievietēm un vīriešiem, kas pārkāpj Eiropas Savienības (ES) antidiskriminācijas noteikumus.

Timmermanss pavēstīja, ka ES nosūtīs Polijai oficiālu vēstuli, tiklīdz likums tiks publicēts. Polijai mēneša laikā būs jāreaģē uz EK bažām.

EK arī nosūtījusi Polijai rekomendācijas, kurās uzsvērti draudi, kurus citas rosinātās reformas varētu radīt likuma varai valstī.

Timmermanss arī draudēja iedarbināt ES līguma 7. pantu, ja Polija tomēr nolems īstenot reformu, kas ļauj parlamentam atlaist Augstākās tiesas tiesnešus.

Saskaņā ar ES līguma 7. pantu varētu tikt apturētas Polijas balsstiesības ES ministru padomē, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas instance blokā.

Tomēr nav skaidrs, vai EK spētu nodrošināt šī lēmuma pieņemšanai nepieciešamo visu pārējo 27 dalībvalstu, īpaši Varšavas tuvākā sabiedrotā Ungārijas, vienbalsīgu atbalstu.

Polijas prezidents Andžejs Duda parakstījis vienu no trim pretrunīgi vērtējiem likumiem par tiesu reformu, kas izraisījusi plašus ielu protestus un ES bezprecedenta sankciju draudus.

Pirmdien Duda uzlika veto diviem no likumiem – likumam par Augstāko tiesu, kā arī likumam par Tiesu varas nacionālo padomi.

Otrdien viņa birojs paziņoja, ka prezidents ir parakstījis trešo likumu, lai arī otrdien vairākās Polijas pilsētās notika demonstrācijas, aicinot viņu to nedarīt.

Likums ļauj tieslietu ministram, kurš ir arī ģenerālprokurors, izvirzīt visu tiesu priekšsēdētājus.

Polijas konservatīvā valdība pirmdien solīja turpināt strīdīgās tiesu reformas, neskatoties uz Dudas veto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!