Foto: AP/Scanpix

Pēc Briseles teroraktiem nav pamata vērsties pret bēgļiem, trešdien apliecināja Eiropas Komisija (EK). Vienlaikus vairāki labējā spārna līderi jau pauduši aicinājumu īstenot stingrāku imigrācijas politiku.

Nevajadzētu jaukt divas paralēlās, bet pavisam noteikti atšķirīgās krīzes, ar kurām bloks ir sastapies drošības un migrācijas jomā, preses konferencē Briselē žurnālistiem sacīja Eiropas Savienības (ES) migrācijas un iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls.

"Cilvēki, kas ierodas mūsu krastos, bēg no tieši tāda paša terora, kas ir devis triecienu mums šeit Eiropas sirdī. Atgrūžot tos, kas meklē aizsardzību, nozīmētu padoties naidam un sašķeltībai, ko šie teroristi cenšas sēt," skaidroja komisārs.

ES komisāre Kristalina Georgijeva, kas ir atbildīga par budžeta un personāla jomu, arī izteicās pret bēgļu vainošanu.

"Mēs turpināsim būt atvērti un toleranti, saprotot, ka reliģiskie ekstrēmisti nerunā visas reliģijas vārdā, un arī saprotot, ka daudzi no tiem, kas meklē patvērumu, bēg no tiem pašiem ekstrēmistiem, kas ir ievainojuši mūs šeit Briselē," viņa sacīja.

Avramopuls norādīja, ka ES valdībām ir jāuzlabo sadarbība izlūkošanas jomā, jāvēršas pret ieroču, viltoto un zagto dokumentu melno tirgu, jāpastiprina ES ārējo robežu kontrole.

Polijas premjerministre Beāta Šidlo trešdien paziņoja - ņemot vērā Briselē otrdien notikušos teroraktus, Polija vairs nav gatava uzņemt 7500 bēgļu, ko tā bija apņēmusies uzņemt sarunās ar ES.

Pērn Eiropā ieradās 1,2 miljoni nelegālo imigrantu - pārsvarā no Afganistānas, Irākas un Sīrijas. No Turcijas Grieķijā šogad ieradušies jau 135 000.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Jau vēstīts, ka sprādzienos, kas otrdien notika Briseles lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, saskaņā ar jaunākajiem oficiālajiem datiem nogalināts 31 cilvēks, bet 270 guvuši ievainojumus.

Atbildību par teroraktiem uzņēmies džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!