Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija un Turcija panākušas principiālu vienošanos par rīcības plānu, kas palīdzētu mazināt bēgļu straumi uz Eiropas Savienības valstīm, svētdien vēsta "Frankfurter Allgemeine Sonntag".

Vienošanās panākta aizvadītajā nedēļā, un paredzams, ka tā tiks apstiprināta pirmdien Briselē, kur gaidāma Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana tikšanās ar ES līderiem.

Plānā paredzēts, ka Turcija apņemsies labāk apsargāt savas robežas, rīkojot Egejas jūras austrumdaļā kopīgas patruļas ar Grieķijas krasta apsardzi, ko koordinēs ES robežapsardzes aģentūrai "Frontex".

Aizturētie migranti tiks nogādāti atpakaļ uz Turciju, kur ar ES līdzfinansējumu paredzēts izveidot sešas jaunas bēgļu nometnes, kuras varēs uzņemt līdz diviem miljoniem cilvēku.

Tikmēr ES valstis apliecinās gatavību uzņemt līdz 500 000 cilvēkiem, gādājot, lai viņi varētu droši šķērsot jūru bez cilvēku kontrabandistu līdzdalības.

Atsaucoties uz EK un uz avotiem Vācijā, izdevums norāda, ka šis plāns papildina provizorisku 2013.gada vienošanos starp Briseli un Ankaru.

Ja pirmdien vienošanās tiks apstiprināta, ES līderi to apspriedīs samitā oktobra vidū.

ES līderi pagājušajā nedēļā ārkārtējā apspriedē vienojās piedāvāt Turcijai un citām reģiona valstīm lielāku palīdzību, bet ES arī uzskata, ka Ankarai aktīvāk jāvēršas pret saviem cilvēku kontrabandistiem, kuru skaits, kā tiek lēsts, sniedzas aptuveni 30 tūkstošos. Tā arī vēlas, lai Turcijā tiktu izveidoti patvēruma meklētāju reģistrācijas punkti, bet Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu nesen šādu iespēju noraidīja.

Turcijā šobrīd mīt gandrīz divi miljoni sīriešu bēgļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!