Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības jomas eksperti pauž satraukumu par to, ka Vācijas upēs un ezeros arvien vairāk parādās pret antibiotikām rezistenti mikrobi.

"Tas ir tiešām satraucoši," raidorganizācijai NDR sacīja Roberta Koha institūta pētnieks Tims Ekmanss. NDR pārraides vajadzībām no 12 vietām Lejassaksijā paņemti un laboratorijās analizēti ūdens un nosēdumu paraugi. Visos paraugos konstatēti multirezistenti patogēni.

Pret mikroorganismiem vairs nevar cīnīties ar antibiotikām, bet saslimušos cilvēkus ir grūti aprūpēt medicīniski. "Patogēni, pēc visa spriežot, nokļuvuši vispārējos vides apstākļos un tādā skaitā, kas mani pārsteidz," sacīja Ekmanss.

Tas, ka pret antibiotikām rezistenti mikroorganismi parādās vidē, nav nekas jauns, tomēr NDR konstatējusi, ka šajā jomā netiek veikts sistemātisks monitorings.

Drēzdenes Tehniskās universitātes ūdensceļu pētnieks Tomass Berendonks sacīja NDR, ka viņam šie atklājumi šķiet satraucoši.

Ja cilvēku kolonizējušās šādas baktērijas, tas var būt problemātiski, viņš sacīja. Vislielākajam riskam pakļauti cilvēki, kurus slimības jau novājinājušas, gados vecāki cilvēki un mazuļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!